El Punt Avui “Sopes i ranxos per a tots els paladars a Verges”

Nou colles de tot Catalunya mostren els seus plats populars a centenars de persones

E. Agulló VERGES
Un miler llarg de persones van passar ahir per la Trobada de Ranxos i Sopes Populars a Verges, municipi que ha estat la seu de la cinquena edició. Tothom va poder veure in situ el procés d’elaboració i cocció als perols, a foc lent, de les menges tradicionals que cada any, en molts casos des de fa segles, s’elaboren en nou poblacions.
L’alcalde, Ignasi Sabater, va explicar al migdia que ja havien exhaurit els 600 tiquets que van posar a la venda per accedir als tastets dels plats, en què a més de la sopa local hi havia els ranxos de Vidreres i Capmany i l’arrossada d’Albons, però també el ranxo lleidatà de Ponts i les escudelles de l’Ametlla del Vallès, Gelida, Castellterçol i la Seu d’Urgell. La truita gegant de 130 ous, patata, ceba i botifarra negra de l’Empordà, a càrrec de Pep Salsetes i l’agrupació vergelitana, també es va exhaurir de pressa a l’hora de l’esmorzar.
Alguns ranxos se celebren per Santa Llúcia –a Gelida– o Sant Antoni Abat –la Seu–, però la majoria són una tradició catòlica prèvia a l’inici dels dejunis de Quaresma, el dimarts abans del dimecres de Cendra. Aquesta coincidència, va argumentar Sabater, dificulta a les colles poder compartir la tradició. I per aquest motiu, la trobada els permet tastar els plats de la competència.
La rivalitat, però, ha quedat aparcada. Aquest cap de setmana, els representants de les nou colles han estat debatent la creació d’una coordinadora a escala catalana per divulgar de manera conjunta les menges populars. I en el cas de l’Empordà, on conviuen el dimarts de carnaval la Sopa de Verges, l’arrossada d’Albons i el ranxo de Capmany, ahir es van coordinar per al dinar de totes les colles: Verges hi va posar la plaça, els arrossers d’Albons van cuinar més perols i la colla de Capmany va dur el vi del poble per regar l’àpat conjunt.
Entre les activitats, que van començar divendres al vespre, amb el Concurs de Glosa de Verges, dissabte van inaugurar una exposició fotogràfica centrada en la història de la Sopa de Verges, van presentar el llibre Catalunya bull, de Judit Pujadó, i van fer una conferència i debat sobre l’origen dels àpats populars Pep Salsetes, Jaume Fàbrega i Abraham Simón.
Enllaç El Punt Avui

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s