Camins d’aigua

mapa_caminsd'aigua

CAMINS D’AIGUA

L’aigua, en el clima mediterrani, sempre ha estat in bé escàs. Al llarg de la història, l’home ha realitzat petites infraestructures als cursos fluvials per aprofitar-ne la força hidràulica o bé per ampliar les zones agrícoles de regadiu. La ruta ens permet recórrer diferents parts del Ter on hi ha algunes d’aquestes infraestructures, com ara recs, rescloses o molins, a part de conèixer els magnífics paratges que envolten els pobles medievals de la banda esquerra i dreta del Ter.

Fitxa tècnica 

· Punt de sortida i punt d’arribada: Sortirem des de davant de l’Ajuntament de Foixà.
· Quilometratge: 36 km 585 m.
· Temps efectiu de marxa en bicicleta: 3 h.
· Temps aproximat total: 5 h 30 min.
· Esforç/dificultat: alt.
· Senyalització: Tota la ruta està senyalitzada perquè es troba dins la Xarxa de cicloturisme del Baix Empordà. Caldrà seguir, per tant, els pictogrames de la bicicleta.

Ruta

Distància parcial: 0 Distància total: 0

Foixà. Sortirem des de davant de l’Ajuntament de Foixà, que queda a la carretera d’entrada (GI-6422). Abans d’iniciar la ruta, podem visitar el poble de Foixà, que està separat en dos barris: la Vila, on hi ha el castell i el de l’Església, que queda davant nostre. Iniciem la ruta.

Foixà

Foixà

Distància parcial: 75 Distància total: 75

Un cop hem arribat a la primera cruïlla, continuem recte en direcció a Sant Llorenç de les Arenes pel camí rural asfaltat que baixa.

Distància parcial: 400 Distància total: 475

Cruïlla. Continuem recte pe camí rural asfaltat que baixa lleugerament. A mà esquerra, pujant, ens acostaríem a Sant Llorenç de les Arenes.

Distància parcial: 500 Distància total: 975

El camí passa a ser de terra. A partir d’aquest punt, començarem a baixar per entremig dels bosc.

Distància parcial: 900 Distància total: 1.875

Cruïlla. Seguim recte pel camí que transcorre pel paratge anomenat Planer de Sant Romanç, una zona d’on extreuen les sorres i graves que el Ter ha anat sedimentant al llarg dels anys.

Distància parcial: 2.550 Distància total: 4.425

Presa de Colomers. Arribem a la cruïlla que ens porta a la presa de Colomers, que està preparada per poder-hi creuar el riu. Des d’aquest punt podrem veure una de les millors perspectives del Ter.

Presa de Colomers

Del Ter surten recs i canals que fan arribar l’aigua a gran part de la plana. La resclosa de Colomers, a prop del poble del mateix nom, permet la derivació del rec del Molí, que abans de desembocar a la platja del Rec (l’Escala) movia els molins de Jafre, Verges, Bellcaire d’Empordà i l’Escala. Resclosa i canal havien estat propietat del marquès de Ciutadilla, fins que el 1892 van passar a ser propietat de Joaquim Sentmenat i Patiño, marquès de Sentmenat. Uns 800 metres més avall d’aquesta resclosa es va construir, l’any 1970, la presa que estem creuant, actualment adequada per facilitar el pas de cicloturistes.

presa_colomers

Distància parcial: 300 Distància total: 4.725

Un cop hem creuat el Ter, trobem un camí rural asfaltat. Girem a l’esquerra en direcció a Colomers. Atenció als camions que hi puguin passar!

Distància parcial: 475 Distància total: 5.200

Cruïlla. Deixem la carretera asfaltada i girem a la dreta per un camí de terra que passa entremig de petits horts. Si continuéssim recte, arribaríem a Colomers.

Distància parcial: 1.850 Distància total: 7.050

Jafre. Atenció! Creuem la carretera GI-634 i entrem al carrer de les Ferreries que queda davant nostre. Aquest carrer va paral·lel a la carretera i ens permet enllaçar sense perill amb el carrer de la Font, que puja fortament fins al carrer major on trobarem l’església de Sant Martí. Continuarem baixat pel carrer Major i enllaçarem amb el carrer de la Creu, anomenat així per la presència de la creu de terme al final del carrer.

Distància parcial: 800 Distància total: 7.850

Atenció! A la sortida de Jafre, creuem una altra vegada la carretera GI-634 i continuem recte pel camí de terra que surt davant nostre i que passa pel costat d’una fàbrica de pinsos.

Distància parcial: 1.150 Distància total: 9.000

Cruïlla. Ens trobem, per segona vegada, amb el rec del Molí un cop ha passat pel molí de Jafre. Creuem el rec i girem a l’esquerra en direcció a Verges.

Distància parcial: 1.500 Distància total: 11.275

Verges. Ens trobem a la zona de descans de la Font. Continuem recte. Des d’aquest punt, podem enllaçar Terra de Tramuntana, que ens porta a la Tallada d’Empordà passant per Verges.

El riu Ter al seu pas per Verges

El riu Ter al seu pas per Verges

Distància parcial: 100 Distància total: 11.375

Atenció! Creuem la carretera C-252 i continuem pel camí de terra que ens queda al davant.

Distància parcial: 175 Distància total: 11.550

Cruïlla. Baixem de la mota i seguim el camí que ens queda per sota.

Distància parcial: 1.300 Distància total: 12.850

Mas Badia. Seguim pel camí rural asfaltat. En aquest mas, s’hi desenvolupen noves tècniques agrícoles per aplicar al cultiu de fruiters.

Distància parcial: 350 Distància total: 13.200

Cruïlla. Girem a la dreta en direcció a Canet de la Tallada.

Distància parcial: 300 Distància total: 13.500

Canet de la Tallada. Girem a l’esquerra pel camí que ens porta al barri del Raval de Baix, on trobarem la petita església de Canet consagrada a Sant Mateu. A la dreta podríem anar al barri del Raval de Dalt.

Canet de la Tallada

El poble es troba enmig de la plana al·luvial, a la ribera dreta del Ter, cosa que l’ha convertit sovint en víctima d’inundacions en anys de pluja intensa. El poble està format per un reduït grup de masies, entre les quals trobem l’església de Sant Mateu. Al temple, s’hi observen diverses reconstruccions conseqüència de les destruccions provocades per les riuades. L’edifici actual és dels segles XVII-XVIII, en part, d’estil gòtic.

canetdelatallada

Canet de la Tallada

Distància parcial: 400 Distància total: 13.900

Cruïlla. Sortim de canet de la Tallada i deixem la carretera asfaltada i ens desviem a la dreta per un camí de terra.

Distància parcial: 200 Distància total: 14.100

Cruïlla. Continuem recte.

Distància parcial: 400 Distància total: 14.500

Cruïlla. Girem a la dreta.

Distància parcial: 1.150 Distància total: 15.650

Cruïlla. Girem a l’esquerra. A mà dreta ens queda el mas d’en Mac.

Illa de Canet

La resclosa de Canet actua d’embassament de l’aigua. L’acumulació de materials sedimentaris portats pel riu propicia la creació d’un medi natural únic, l’anomenada illa de Canet. L’espai està catalogat com a PEIN, i aproximadament està protegida com a reserva natural de fauna salvatge des del 19996. El seu entorn està format per un bosc de ribera típic, on especialment creixen salzes, sargues, verns, pollancres, etc. L’àrea, per la seva constitució i situació, s’ha convertit en un espai de refugi i de nidificació de diferents tipus d’ocells, com el martinet de nit o l’esplugabous.

Canet

Distància parcial: 150 Distància total: 15.800

Cruïlla. Continuem recte i ens endinsem entremig d’una extensa zona de fruiters.

Distància parcial: 1.700 Distància total: 17.500

Cruïlla. Tombem a la dreta, tal com indiquen les senyalitzacions.

Distància parcial: 1.200 Distància total: 18.700

La Resclosa. Passem pel costat d’aquesta infraestructura hidràulica datada del 1670, que desviava par de l’aigua del Ter per alimentar els molins que hi havia a la banda esquerra d’aquest riu. Seguim pel camí paral·lel al Ter.

Resclosa de Torroella

L’aigua del Ter ha estat des de sempre regulada i aprofitada per mitjà de rescloses que desviaven l’aigua als diferents recs. L’ús d’aquesta aigua era bàsicament per regar els camps de conreu i també per aprofitar-ne la força hidràulica per fer funcionar els nombrosos molins de la zona.

La resclosa de Torroella, a part de regular el cabal d’aigua del Ter, en desvia una part important cap al rec del Molí. En l’obra, diferents dates ens n’indiquen les remodelacions: la de 1670 està inscrita a la closa cadiral i la del 1817, al bramador. També resta indicat que els patrocinadors de l’obra van ser comtes de Solterra, una família amb propietats a Torroella durant segles.

Resclosa de Torroella de Montgrí

Resclosa de Torroella de Montgrí

Distància parcial: 1.000 Distància total: 19.700

Cruïlla. Deixem de seguir la mota del Ter i girem a l’esquerra.

Distància parcial: 100 Distància total: 19.800

Cruïlla. Girem a la dreta.

Distància parcial: 660 Distància total: 20.460

Torroella de Montgrí. Atenció! Trobem la carretera C-31 i la seguim girant a la dreta per anar a creuar el pont. Cal tenir especial cura a l’hora de fer aquest tram i recomanem que el feu a peu i per la vorera.

Distància parcial: 275 Distància total: 20.735

Un cop hem passat el pont, girem a la dreta baixant per un curt pendent. Seguim paral·lels al Ter, riu amunt, fins a trobar la canalització nova del riu Daró just abans de desembocar al Ter.

Un cop hem creuat el pont de Torroella, si giréssim a l’esquerra, creuant la carretera enllacem amb el camí que porta direcció la Gola del Ter.

Distància parcial: 1.400 Distància total: 22.135

Atenció! Creuem la carretera GI-643. Continuem per la carretera que ens queda al davant i que ens portarà directament a Gualta.

Distància parcial: 775 Distància total: 22.910

Gualta. Entrem al nucli creuant el Daró. A mà dreta hi ha el pont Vell (s.XVI o XVII). La ruta continua pel carrer del Daró que ens queda davant nostre. Un cop a la plaça Major, agafem el carrer Major, on podrem veure com l’aigua del rec del Molí, provinent del Ter des de la resclosa de Canet, entra dins el molí de Gualta. Continuem pel carrer Major.

Pont de Gualta

Distància parcial: 450 Distància total: 23.360

Arribem a la cruïlla de la plaça Catalunya, on hi ha la creu de terme. Girem a la dreta pel carrer de les Oliveres i comencem a pujar ràpidament.

Distància parcial: 400 Distància total: 23.760

Cruïlla. Arribem a dalt de la pujada a la cruïlla entre el carrer que seguíem i el carrer Pedró, que ens ve de la dreta. Continuem recte i baixem pel camí rural asfaltat en direcció a Llabià.

Distància parcial: 1.850 Distància total: 25.610

Cruïlla. Deixem la carretera i girem a mà dreta pel camí de terra que baixa en direcció al Daró. Si continuéssim recte, arribaríem a Llabià, un punt des d’on es poden observar les terres que fa anys estaven cobertes per les aigües de l’estany d’Ullastret.

Distància parcial: 450 Distància total: 26.060

Cruïlla. Un cop hem creuat el Daró per un passadís, girem ràpidament a l’esquerra i en seguim la mora riu amunt en direcció Serra de Daró. Si ens hi fixem, abans de creuar el Daró hem creuat el rec que es va usar per treure l’aigua de l’estany d’Ullastret, l’anomenat rec Traient.

Distància parcial: 1.310 Distància total 27.370

Serra de Daró. Girem a la dreta i entrem al nucli de Serra pel carrer del Daró.

Serra de Daró

Serra de Daró

Distància parcial: 140 Distància total: 27.510

Girem a l’esquerra al primer encreuament que trobem i que ens porta en direcció a la carretera GI-644. Abans, però, ens podem acostar a visitar el nucli de Serra de Daró.

Distància parcial: 120 Distància total: 27.630

Atenció Creuem la carretera GI-644 i seguim per un camí rural asfaltat que ens queda al davant nostre.

Distància parcial: 600 Distància total: 28.230

Cruïlla. Entremig de dos masos trobem una cruïlla de camins. Continuem pel de la dreta, el qual ens porta directament a Sant Iscle d’Empordà.

Distància parcial: 420 Distància total: 28.650

Atenció! Creuem la carretera GI-643 de Torroella a Parlavà.

Distància parcial: 400 Distància total: 29.050

Sant Iscle d’Empordà. La ruta continua, sense pujar al poble, pel camí de terra que surt cap a la dreta. Val la pena enfilar-se dalt del poble per observar una magnífica panoràmica de la plana empordanesa.

Sant Iscle d'Empordà

Sant Iscle d’Empordà

Distància parcial: 1.110 Distància total: 30.160

Cruïlla. Continuem recte encarant ja el següent nucli que visitarem: Ultramort.

Distància parcial: 1.830 Distància total: 31.990

Ultramort. Entrem al poble pel costat del camp de futbol i ràpidament pugem pel carrer de Torroella fins a la plaça Constitucional, on hi ha l’Ajuntament o casa de la vila. Des d’aquí podem iniciar la visita d’aquest nucli medieval.

Ultramort

Ultramort

Distància parcial: 380 Distància total: 32.370

La ruta, des de la plaça Constitucional, segueix pel carrer que passa pel costat de la plaça de l’Església i baixa ràpidament en direcció a la Sala.

Distància parcial: 1.320 Distància total: 33.690

La Sala. Aquest petit poble està format per dos petits veïnats. A mà dreta hi ha la Sala de Dalt, un grup de masies disperses. La ruta, però, segueix a l’esquerra.

Distància parcial: 290 Distància total: 33.980

Cruïlla. Baixem en direcció al veïnat de la Sala de Baix, que es troba entorn de l’església parroquial de Santa Maria.

Distància parcial: 580 Distància total: 34.560

Cruïlla del camí de la Creu. Girem a la dreta, on trobarem la creu de terme de la Sala. Continuem recte en direcció a Foixà. Si ens dirigíssim cap a l’esquerra podríem arribar a Rupià.

Distància parcial: 425 Distància total: 34.985

Cruïlla. Trobem el camí rural asfaltat que comunica a la Sala de Dalt amb Foixà. Continuem recte.

Distància parcial: 1.600 Distància total: 36.585

Foixà. A la cruïlla girem a l’esquerra per tornar al punt d’inici del recorregut.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s