Camins d’aigua

CAMINS D’AIGUA

mapa_caminsd'aigua

L’aigua, en el clima mediterrani, sempre ha estat in bé escàs. Al llarg de la història, l’home ha realitzat petites infraestructures als cursos fluvials per aprofitar-ne la força hidràulica o bé per ampliar les zones agrícoles de regadiu. La ruta ens permet recórrer diferents parts del Ter on hi ha algunes d’aquestes infraestructures, com ara recs, rescloses o molins, a part de conèixer els magnífics paratges que envolten els pobles medievals de la banda esquerra i dreta del Ter.

Fitxa tècnica 

· Punt de sortida i punt d’arribada: Sortirem des de davant de l’Ajuntament de Foixà.
· Quilometratge: 36 km 585 m.
· Temps efectiu de marxa en bicicleta: 3 h.
· Temps aproximat total: 5 h 30 min.
· Esforç/dificultat: alt.
· Senyalització: Tota la ruta està senyalitzada perquè es troba dins la Xarxa de cicloturisme del Baix Empordà. Caldrà seguir, per tant, els pictogrames de la bicicleta.

Ruta

Distància parcial: 0 Distància total: 0

Foixà. Sortirem des de davant de l’Ajuntament de Foixà, que queda a la carretera d’entrada (GI-6422). Abans d’iniciar la ruta, podem visitar el poble de Foixà, que està separat en dos barris: la Vila, on hi ha el castell i el de l’Església, que queda davant nostre. Iniciem la ruta.

Foixà

Foixà

Distància parcial: 75 Distància total: 75

Un cop hem arribat a la primera cruïlla, continuem recte en direcció a Sant Llorenç de les Arenes pel camí rural asfaltat que baixa.

Distància parcial: 400 Distància total: 475

Cruïlla. Continuem recte pe camí rural asfaltat que baixa lleugerament. A mà esquerra, pujant, ens acostaríem a Sant Llorenç de les Arenes.

Distància parcial: 500 Distància total: 975

El camí passa a ser de terra. A partir d’aquest punt, començarem a baixar per entremig dels bosc.

Distància parcial: 900 Distància total: 1.875

Cruïlla. Seguim recte pel camí que transcorre pel paratge anomenat Planer de Sant Romanç, una zona d’on extreuen les sorres i graves que el Ter ha anat sedimentant al llarg dels anys.

Distància parcial: 2.550 Distància total: 4.425

Presa de Colomers. Arribem a la cruïlla que ens porta a la presa de Colomers, que està preparada per poder-hi creuar el riu. Des d’aquest punt podrem veure una de les millors perspectives del Ter.

Presa de Colomers

Del Ter surten recs i canals que fan arribar l’aigua a gran part de la plana. La resclosa de Colomers, a prop del poble del mateix nom, permet la derivació del rec del Molí, que abans de desembocar a la platja del Rec (l’Escala) movia els molins de Jafre, Verges, Bellcaire d’Empordà i l’Escala. Resclosa i canal havien estat propietat del marquès de Ciutadilla, fins que el 1892 van passar a ser propietat de Joaquim Sentmenat i Patiño, marquès de Sentmenat. Uns 800 metres més avall d’aquesta resclosa es va construir, l’any 1970, la presa que estem creuant, actualment adequada per facilitar el pas de cicloturistes.

presa_colomers

Distància parcial: 300 Distància total: 4.725

Un cop hem creuat el Ter, trobem un camí rural asfaltat. Girem a l’esquerra en direcció a Colomers. Atenció als camions que hi puguin passar!

Distància parcial: 475 Distància total: 5.200

Cruïlla. Deixem la carretera asfaltada i girem a la dreta per un camí de terra que passa entremig de petits horts. Si continuéssim recte, arribaríem a Colomers.

Distància parcial: 1.850 Distància total: 7.050

Jafre. Atenció! Creuem la carretera GI-634 i entrem al carrer de les Ferreries que queda davant nostre. Aquest carrer va paral·lel a la carretera i ens permet enllaçar sense perill amb el carrer de la Font, que puja fortament fins al carrer major on trobarem l’església de Sant Martí. Continuarem baixat pel carrer Major i enllaçarem amb el carrer de la Creu, anomenat així per la presència de la creu de terme al final del carrer.

Distància parcial: 800 Distància total: 7.850

Atenció! A la sortida de Jafre, creuem una altra vegada la carretera GI-634 i continuem recte pel camí de terra que surt davant nostre i que passa pel costat d’una fàbrica de pinsos.

Distància parcial: 1.150 Distància total: 9.000

Cruïlla. Ens trobem, per segona vegada, amb el rec del Molí un cop ha passat pel molí de Jafre. Creuem el rec i girem a l’esquerra en direcció a Verges.

Distància parcial: 1.500 Distància total: 11.275

Verges. Ens trobem a la zona de descans de la Font. Continuem recte. Des d’aquest punt, podem enllaçar Terra de Tramuntana, que ens porta a la Tallada d’Empordà passant per Verges.

El riu Ter al seu pas per Verges

El riu Ter al seu pas per Verges

Distància parcial: 100 Distància total: 11.375

Atenció! Creuem la carretera C-252 i continuem pel camí de terra que ens queda al davant.

Distància parcial: 175 Distància total: 11.550

Cruïlla. Baixem de la mota i seguim el camí que ens queda per sota.

Distància parcial: 1.300 Distància total: 12.850

Mas Badia. Seguim pel camí rural asfaltat. En aquest mas, s’hi desenvolupen noves tècniques agrícoles per aplicar al cultiu de fruiters.

Distància parcial: 350 Distància total: 13.200

Cruïlla. Girem a la dreta en direcció a Canet de la Tallada.

Distància parcial: 300 Distància total: 13.500

Canet de la Tallada. Girem a l’esquerra pel camí que ens porta al barri del Raval de Baix, on trobarem la petita església de Canet consagrada a Sant Mateu. A la dreta podríem anar al barri del Raval de Dalt.

Canet de la Tallada

El poble es troba enmig de la plana al·luvial, a la ribera dreta del Ter, cosa que l’ha convertit sovint en víctima d’inundacions en anys de pluja intensa. El poble està format per un reduït grup de masies, entre les quals trobem l’església de Sant Mateu. Al temple, s’hi observen diverses reconstruccions conseqüència de les destruccions provocades per les riuades. L’edifici actual és dels segles XVII-XVIII, en part, d’estil gòtic.

canetdelatallada

Canet de la Tallada

Distància parcial: 400 Distància total: 13.900

Cruïlla. Sortim de canet de la Tallada i deixem la carretera asfaltada i ens desviem a la dreta per un camí de terra.

Distància parcial: 200 Distància total: 14.100

Cruïlla. Continuem recte.

Distància parcial: 400 Distància total: 14.500

Cruïlla. Girem a la dreta.

Distància parcial: 1.150 Distància total: 15.650

Cruïlla. Girem a l’esquerra. A mà dreta ens queda el mas d’en Mac.

Illa de Canet

La resclosa de Canet actua d’embassament de l’aigua. L’acumulació de materials sedimentaris portats pel riu propicia la creació d’un medi natural únic, l’anomenada illa de Canet. L’espai està catalogat com a PEIN, i aproximadament està protegida com a reserva natural de fauna salvatge des del 19996. El seu entorn està format per un bosc de ribera típic, on especialment creixen salzes, sargues, verns, pollancres, etc. L’àrea, per la seva constitució i situació, s’ha convertit en un espai de refugi i de nidificació de diferents tipus d’ocells, com el martinet de nit o l’esplugabous.

Canet

Distància parcial: 150 Distància total: 15.800

Cruïlla. Continuem recte i ens endinsem entremig d’una extensa zona de fruiters.

Distància parcial: 1.700 Distància total: 17.500

Cruïlla. Tombem a la dreta, tal com indiquen les senyalitzacions.

Distància parcial: 1.200 Distància total: 18.700

La Resclosa. Passem pel costat d’aquesta infraestructura hidràulica datada del 1670, que desviava par de l’aigua del Ter per alimentar els molins que hi havia a la banda esquerra d’aquest riu. Seguim pel camí paral·lel al Ter.

Resclosa de Torroella

L’aigua del Ter ha estat des de sempre regulada i aprofitada per mitjà de rescloses que desviaven l’aigua als diferents recs. L’ús d’aquesta aigua era bàsicament per regar els camps de conreu i també per aprofitar-ne la força hidràulica per fer funcionar els nombrosos molins de la zona.

La resclosa de Torroella, a part de regular el cabal d’aigua del Ter, en desvia una part important cap al rec del Molí. En l’obra, diferents dates ens n’indiquen les remodelacions: la de 1670 està inscrita a la closa cadiral i la del 1817, al bramador. També resta indicat que els patrocinadors de l’obra van ser comtes de Solterra, una família amb propietats a Torroella durant segles.

Resclosa de Torroella de Montgrí

Resclosa de Torroella de Montgrí

Distància parcial: 1.000 Distància total: 19.700

Cruïlla. Deixem de seguir la mota del Ter i girem a l’esquerra.

Distància parcial: 100 Distància total: 19.800

Cruïlla. Girem a la dreta.

Distància parcial: 660 Distància total: 20.460

Torroella de Montgrí. Atenció! Trobem la carretera C-31 i la seguim girant a la dreta per anar a creuar el pont. Cal tenir especial cura a l’hora de fer aquest tram i recomanem que el feu a peu i per la vorera.

Distància parcial: 275 Distància total: 20.735

Un cop hem passat el pont, girem a la dreta baixant per un curt pendent. Seguim paral·lels al Ter, riu amunt, fins a trobar la canalització nova del riu Daró just abans de desembocar al Ter.

Un cop hem creuat el pont de Torroella, si giréssim a l’esquerra, creuant la carretera enllacem amb el camí que porta direcció la Gola del Ter.

Distància parcial: 1.400 Distància total: 22.135

Atenció! Creuem la carretera GI-643. Continuem per la carretera que ens queda al davant i que ens portarà directament a Gualta.

Distància parcial: 775 Distància total: 22.910

Gualta. Entrem al nucli creuant el Daró. A mà dreta hi ha el pont Vell (s.XVI o XVII). La ruta continua pel carrer del Daró que ens queda davant nostre. Un cop a la plaça Major, agafem el carrer Major, on podrem veure com l’aigua del rec del Molí, provinent del Ter des de la resclosa de Canet, entra dins el molí de Gualta. Continuem pel carrer Major.

Pont de Gualta

Distància parcial: 450 Distància total: 23.360

Arribem a la cruïlla de la plaça Catalunya, on hi ha la creu de terme. Girem a la dreta pel carrer de les Oliveres i comencem a pujar ràpidament.

Distància parcial: 400 Distància total: 23.760

Cruïlla. Arribem a dalt de la pujada a la cruïlla entre el carrer que seguíem i el carrer Pedró, que ens ve de la dreta. Continuem recte i baixem pel camí rural asfaltat en direcció a Llabià.

Distància parcial: 1.850 Distància total: 25.610

Cruïlla. Deixem la carretera i girem a mà dreta pel camí de terra que baixa en direcció al Daró. Si continuéssim recte, arribaríem a Llabià, un punt des d’on es poden observar les terres que fa anys estaven cobertes per les aigües de l’estany d’Ullastret.

Distància parcial: 450 Distància total: 26.060

Cruïlla. Un cop hem creuat el Daró per un passadís, girem ràpidament a l’esquerra i en seguim la mora riu amunt en direcció Serra de Daró. Si ens hi fixem, abans de creuar el Daró hem creuat el rec que es va usar per treure l’aigua de l’estany d’Ullastret, l’anomenat rec Traient.

Distància parcial: 1.310 Distància total 27.370

Serra de Daró. Girem a la dreta i entrem al nucli de Serra pel carrer del Daró.

Serra de Daró

Serra de Daró

Distància parcial: 140 Distància total: 27.510

Girem a l’esquerra al primer encreuament que trobem i que ens porta en direcció a la carretera GI-644. Abans, però, ens podem acostar a visitar el nucli de Serra de Daró.

Distància parcial: 120 Distància total: 27.630

Atenció Creuem la carretera GI-644 i seguim per un camí rural asfaltat que ens queda al davant nostre.

Distància parcial: 600 Distància total: 28.230

Cruïlla. Entremig de dos masos trobem una cruïlla de camins. Continuem pel de la dreta, el qual ens porta directament a Sant Iscle d’Empordà.

Distància parcial: 420 Distància total: 28.650

Atenció! Creuem la carretera GI-643 de Torroella a Parlavà.

Distància parcial: 400 Distància total: 29.050

Sant Iscle d’Empordà. La ruta continua, sense pujar al poble, pel camí de terra que surt cap a la dreta. Val la pena enfilar-se dalt del poble per observar una magnífica panoràmica de la plana empordanesa.

Sant Iscle d'Empordà

Sant Iscle d’Empordà

Distància parcial: 1.110 Distància total: 30.160

Cruïlla. Continuem recte encarant ja el següent nucli que visitarem: Ultramort.

Distància parcial: 1.830 Distància total: 31.990

Ultramort. Entrem al poble pel costat del camp de futbol i ràpidament pugem pel carrer de Torroella fins a la plaça Constitucional, on hi ha l’Ajuntament o casa de la vila. Des d’aquí podem iniciar la visita d’aquest nucli medieval.

Ultramort

Ultramort

Distància parcial: 380 Distància total: 32.370

La ruta, des de la plaça Constitucional, segueix pel carrer que passa pel costat de la plaça de l’Església i baixa ràpidament en direcció a la Sala.

Distància parcial: 1.320 Distància total: 33.690

La Sala. Aquest petit poble està format per dos petits veïnats. A mà dreta hi ha la Sala de Dalt, un grup de masies disperses. La ruta, però, segueix a l’esquerra.

Distància parcial: 290 Distància total: 33.980

Cruïlla. Baixem en direcció al veïnat de la Sala de Baix, que es troba entorn de l’església parroquial de Santa Maria.

Distància parcial: 580 Distància total: 34.560

Cruïlla del camí de la Creu. Girem a la dreta, on trobarem la creu de terme de la Sala. Continuem recte en direcció a Foixà. Si ens dirigíssim cap a l’esquerra podríem arribar a Rupià.

Distància parcial: 425 Distància total: 34.985

Cruïlla. Trobem el camí rural asfaltat que comunica a la Sala de Dalt amb Foixà. Continuem recte.

Distància parcial: 1.600 Distància total: 36.585

Foixà. A la cruïlla girem a l’esquerra per tornar al punt d’inici del recorregut.

 

EL TER: CAMINOS DE AGUA

El agua, en el clima mediterráneo, siempre ha sido un bien escaso. A lo largo de la historia, el hombre ha realizado pequeñas infraestructuras en los cursos fluviales para aprovechar su fuerza hidráulica o bien para ampliar las zonas agrícolas de regadío. La ruta nos permite recorrer diferentes partes del ter donde se encuentran algunas de estas infraestructuras, como acequias, esclusas o molinos, aparte de conocer los magníficos parajes que rodena los pueblos medievales de los márgenes izquierdo y derecho del Ter.

Ficha técnica 

· Punto de salida y punto de llegada: Saldremos desde delante del Ayuntamiento de Foixà.
· Kilometraje: 36 km 585 m.
· Tiempo efectivo de marcha: 3 h.
· Tiempo aproximado total: 5 h 30 min.
· Esfuerzo/dificultad: alto.
· Señalización: Toda la ruta está señalizada porqué se encuentra dentro de la Red de Cicloturismo del Baix Empordà. Habrá que seguir, por lo tanto, los pictogramas de la bicicleta.

Ruta

Distancia parcial: 0 Distancia total: 0

Foixà. Salimos de delante del Ayuntamiento de Foixà, que queda en la carretera de entrada (GI-6422). Antes de iniciar la ruta, podemos visitar el pueblo de Foixà, que está dividido en dos barrios: la Vila, donde se alza el castillo y el de la Església, que queda delante de nosotros. Iniciamos la ruta.

Foixà

Distancia parcial: 75 Distancia total: 75

Después de llegar al primer cruce, continuamos recto en dirección a Sant Llorenç de les Arenes por el camino rural asfaltado que baja.

Distancia parcial: 400 Distancia total: 475

Cruce. Continuamos recto por el camino rural asfaltado que baja ligeramente. A mano izquierda, subiendo, nos acercaríamos a Sant Llorenç de les Arenes.

Distancia parcial: 500 Distancia total: 975

El camino pasa a ser de tierra. A partir de este punto, empezamos a bajar en medio del bosque.

Distancia parcial: 900 Distancia total: 1.875

Cruce. Seguimos recto por el camino que transcurre opr el paraje llamado Planer de Sant Romanç, una zona de donde se extraen las arenas y gravas que el Ter ha ido sedimentando a lo largo de los años.

Distancia parcial: 2.550 Distancia total: 4.425

Presa de Colomers. Llegamos al cruce que nos lleva a la presa de Colomers, que está preparada para poder cruzar el río. Desde este punto podremos ver una de las mejores perspectivas del Ter.

Presa de Colomers

Del Ter salen riegos y canales que llevan el agua a gran parte del llano. La esclusa de Colomers, cerca del pueblo del mismo nombre, permite la derivación de la acequia del Molí, qua antes de desembocar en la playa del Rec (l’Escala) movía los molinos de Jafre, Verges Bellcaire d’Empordà y l’Escala. Esclusa y canal habían sido propiedad del marqués de Ciutadilla, hasta que en 1892 pasaron a ser propiedad de Joaquim Sentmenat i Patiño, marqués de Sentmenat. Unos 800 metros esclusa abajo se construyó, en 1970, la presa que estamos cruzando, actualmente adecuada para facilitar el paso a cicloturistas.

Distancia parcial: 300 Distancia total: 4.725

Después de cruzar el Ter, encontramos un camino rural asfaltado. Giramos a la izquierda en dirección a Colomers. ¡Cuidado con los camiones que puedan pasar!

Distancia parcial: 475 Distancia total: 5.200

Cruce. Dejamos la carretera asfaltada y giramos a la derecha por un camino de tierra que pasa entre pequeños huertos. Si continuásemos recto, llegaríamos a Colomers, punto donde podríamos enlazar con otras rutas.

Distancia parcial: 1.850 Distancia total: 7.050

Jafre. ¡Cuidado! Cruzamos la carretera GI-634 y entramos en la calle Ferreries que queda delante de nosotros. Esta calle va paralela a la carretera y nos per mite enlazar sin peligro con la calle de la Font, que sube fuertemente hasta la calle Major donde encontraremos la iglesia de Sant Martí. Continuamos bajando por la calle Major y enlazaremos con la calle de la Creu, llamada así por la presencia de la cruz de término al final de la calle.

Distancia parcial: 800 Distancia total: 7.850

¡Cuidado! A la salida de Jafre, cruzamos otra vez la carretera GI-634 y continuamos recto por el camino de tierra que sale delante nuestro y que pasa al lado de una fábrica de piensos.

Distancia parcial: 1.150 Distancia total: 9.000

Cruce. Giramos a la derecha subiendo hasta el camino que va por encima de la mota, y lo seguimos. Esta es la llamada segunda mota del Ter, construida para evitar las inundaciones de Verges.       

Distancia parcial: 1.500 Distancia total: 11.275

Verges. Nos encontramos en la zona de descanso de la Font. Continuamos recto. Desde este punto, podemos enlazar con la ruta que nos lleva a la Tallada d’Empordà pasando por Verges.

Riu Ter per Verges

Distancia parcial: 100 Distancia total: 11.375

¡Cuidado! Cruzamos la carretera C-252 y continuamos por el camino de tierra que queda delante de nosotros.

Distancia parcial: 175 Distancia total: 11.550

Cruce. Bajamos de la mota y seguimos el camino que nos queda por debajo.

Distancia parcial: 1.300 Distancia total: 12.850

Mas Badia. Seguimos por el camino rural asfaltado. En esta masía, se desarrollan nuevas técnicas agrícolas para aplicar al cultivo de frutales.

Distancia parcial: 350 Distancia total: 13.200

Cruce. Giramos a la derecha en dirección a Canet de la Tallada.

Distancia parcial: 300 Distancia total: 13.500

Canet de la Tallada. Giramos a la izquierda por el camino que nos lleva al barrio del Raval de Baix, donde encontramos la pequeña iglesia de Canet consagrada a Sant Mateu. A la derecha podríamos ir al barrio del Raval de Dalt.

Canet de la Tallada

El pueblo se encuentra en medio de la llanura aluvial, en la ribera derecha del Ter, cosa que a menudo lo ha convertido en víctima de inundaciones en años de lluvia intensa. El pueblo está formado por un reducido grupo de masías, entre las que encontraremos la iglesia de Sant Mateu. En el templo se observan diversas reconstrucciones consecuencia de las destrucciones provocadas por las riadas. El edificio actual es de los s. XVII-XVIII, en parte, de estilo gótico.

Distancia parcial: 400 Distancia total: 13.900

Cruce. Salimos de Canet de la Tallada, dejamos la carretera asfaltada y nos desviamos a la derecha por un camino de tierra.

Distancia parcial: 200 Distancia total: 14.100

Cruce. Continuamos recto.

Distancia parcial: 400 Distancia total: 14.500

Cruce. Giramos a la derecha.

Distancia parcial: 1.150 Distancia total: 15.650

Cruce. Giramos a la izquierda. A mno derecha queda el mas d’en Mac.

Illa de Canet

La resclosa de Canet actúa como embalse de agua. La acumulación de materiales sedimentarios llevados por el río propicia la creación de un medio natural único, la llamada illa (isla) de Canet. El espacio está catalogado como PEIN, I Ha de cual, aproximadamente, está protegido como reserva natural de fauna salvaje desde 1996. Su entorno está formado por un bosque de ribera típico, sobre todo con sauces, sargas, alisos, chopos, etc. El área, por su constitución y situación, se ha convertido en un espacio de refugio y nidificación de diferentes tipos de pájaros, como el martinete de noche o el esplugabous.

Distancia parcial: 150 Distancia total: 15.800

Cruce. Continuamos recto y nos adentramos en medio de una extensa zona de frutales.

Distancia parcial: 1.700 Distancia total: 17.500

Cruce. Giramos a la derecha, tal y como indican las señalizaciones.

Distancia parcial: 1.200 Distancia total: 18.700

La Esclusa. Pasamos al lado de esta infraestructura hidráulica fechada del 1670, que desviaba parte del agua del Ter para eliminar los molinos que se encontraban en el lado izquierdo de este río. Seguimos por el camino paralelo al Ter.

Resclosa de Torroella

El agua del Ter, ha sido regulada y aprovechada desde siempre por medio de esclusas que desviaban el agua a las distintas acequias. El uso de esta agua era básicamente para regar los campos de cultivo y también para aprovechar su fuerza hidráulica para hacer funcionar los numerosos molinos de la zona. La esclusa de Torroella, además de regular el caudal del agua del Ter, desvía una parte importante de la misma al riego del Molí. En la obra, diferentes fechas nos indican las remodelaciones: la del 1670 está inscrita en la taipa de la compuerta y la de 1817, en el desagüe. También se indica que los patrocinadores de la obra fueron los condes de Solterra, una familia con propiedades en Torroella durante siglos.

Resclosa de Torroella de Montgrí

Distancia parcial: 1.000 Distancia total: 19.700

Cruce. Dejamos de seguir la mota del Ter y giramos a la izquierda.

Distancia parcial: 100 Distancia total: 19.800

Cruce. Giramos a la derecha.

Distancia parcial: 660 Distancia total: 20.460

Torroella de Montgrí. ¡Cuidado! Encontramos la carretera C-31 y la seguimos girando a la derecha para ir a cruzar el puente. Hay que tener mucho cuidado en este tramo y recomendamos que lo hagáis a pie y por el arcén.

Distancia parcial: 275 Distancia total: 20.735

Después de pasar el puente giramos a la derecha bajando por una corta pendiente. Seguimos paralelos al Ter, río arriba hasta encontrar la canalización nueva del río Daró justo antes de desembocar en el Ter.

Una vez cruzado el puente de Torroella, si girásemos a la izquierda, cruzando la carretera podríamos enlazar con la ruta en dirección la Gola del Ter (desembocadura del ter).

Distancia parcial: 1.400 Distancia total: 22.135

¡Cuidado! Cruzamos la carretera GI-643. Continuamos por la carretera que queda delante de nosotros y que nos llevará directamente a Gualta.

Distancia parcial: 775 Distancia total: 22.910

Gualta. Entramos en el núcleo cruzando el Daró. A mano derecha se encuentra el puente Vell (s.XVI o XVII). La ruta continúa por la calle del Daró que queda delante de nosotros. Una vez en la plaza Major, cogemos la calle Major, donde podremos ver cómo el agua de la acequia del Molí, proveniente del Ter desde la esclusa de Canet, entra dentro del molino de Gualta. Continuamos por la calle Major.

Pont de Gualta

Distancia parcial: 450 Distancia total: 23.360

Llegamos al cruce de la plaza Catalunya, donde se encuentra la cruz del término. Giramos a la derecha por la calle de las Oliveres y empezamos a subir rápidamente.

Distancia parcial: 400 Distancia total: 23.760

Cruce. Subimos la pendiente y llegamos al cruce entre la calle que seguíamos y la calle Pedró, que nos llega a la derecha. Continuamos recto y bajamos por el camino rural asfaltado en dirección a Llabià.

Distancia parcial: 1.850 Distancia total: 25.610

Cruce. Dejamos la carretera y giramos a mano derecha por el camino de tierra que baja en dirección al Daró. Si continuásemos recto llegaríamos a Llabià, un punto desde el que se pueden observar las teirras que hace años estaban cubiertas por las aguas del estanque de Ullastret.

Distancia parcial: 450 Distancia total: 26.060

Cruce. Después de cruzar el Daró por un paso, giramos rápidamente a la izquierda y seguimos la mota río arriba en dirección a Serra de Daró. Si nos fijamos bien, antes de cruzar el Daró hemos cruzado la acequia que se usó para vaciar el agua del estanque de Ullastret, el llamado acequia Traient.

Distancia parcial: 1.310 Distancia total 27.370

Serra de Daró. Giramos a la derecha y entramos en el núcleo de Serra por la calle Daró.

Serra de Daró

Distancia parcial: 140 Distancia total: 27.510

Giramos a la izquierda en el primer cruce que encontramos y que nos lleva en dirección a la carretera GI-644. Antes, sin embargo, nos podemos acercar a visitar el núcleo de Serra de Daró.

Distancia parcial: 120 Distancia total: 27.630

¡Cuidado! Cruzamos la carretera GI-644 y seguimos por un camino rural asfaltado que queda delante de nosotros.

Distancia parcial: 600 Distancia total: 28.230

Cruce. En medio de dos masías encontramos un cruce de caminos. Continuamos por el de la derecha, que nos lleva directamente a Sant Iscle d’Empordà.

Distancia parcial: 420 Distancia total: 28.650

¡Cuidado! Cruzamos la carretera GI-643 de Torroella a Parlavà.

Distancia parcial: 400 Distancia total: 29.050

Sant Iscle d’Empordà. La ruta continua, sin subir al pueblo, por el camino de tierra que sale por la derecha. Vale la pena subir al pueblo para observar una magnífica panorámica del llano ampurdanés.

Sant Iscle d’Empordà

Distancia parcial: 1.110 Distancia total: 30.160

Cruce. Continuamos recto encarando ya el siguiente núcleo que visitaremos: Ultramort.

Distancia parcial: 1.830 Distancia total: 31.990

Ultramort. Entramos en el pueblo por el lado del campo de fútbol y rápidamente subimos por la calle Torroella hasta la plaza Constitucional, donde se encuentra el Ayuntamiento o casa de la villa. Desde aquí podemos iniciar la visita de este núcleo medieval.

Ultramort

Distancia parcial: 380 Distancia total: 32.370

La ruta, desde la plaza Constitucional, sigue por la calle que pasa por el lado de la plaza de l’Església y baja rápidamente en dirección a la Sala.

Distancia parcial: 1.320 Distancia total: 33.690

La Sala. Este pequeño pueblo está formado por dos pequeños vecindarios. A mano derecha queda la Sala de Dalt, un grupo de masías dispersas. La ruta, sin embargo, sigue a la izquierda.

Distancia parcial: 290 Distancia total: 33.980

Cruce. Bajamos en dirección al vecindario de la Sala de Baix, que se encuentra entorno a la iglesia parroquial de Santa Maria.

Distancia parcial: 580 Distancia total: 34.560

Cruce del camino de la Creu. Giramos a la derecha, donde encontraremos la cruz de término de la Sala. Continuamos recto en dirección Foixà. Si nos dirigiéramos hacia la izquierda, enlazaríamos con la ruta dirección a Rupià.

Distancia parcial: 425 Distancia total: 34.985

Cruce. Encontramos el camino rural asfaltado que comunica la Sala de Dalt con Foixà. Continuamos recto.

Distancia parcial: 1.600 Distancia total: 36.585

Foixà. En el cruce giramos a la izquierda para regresar al punto de inicio del recorrido.

Deixa un comentari