Terra de Tramuntana

cat2

Mapa terra de tramuntana

TERRA DE TRAMUNTANA

Les grans vies de comunicació ens permeten accedir al punt desitjat amb el mínim de temps possible. Aquesta ruta, però, fa un recorregut per la plana que permet accedir a nuclis de població que ens passen desapercebuts quan utilitzem les carreteres principals. El cicloturisme, sense presses, ens permet observar la multitud de detalls que ens ofereix el paisatge de la terra de tramuntana.

Fitxa tècnica

· Punt de sortida i punt d’arribada: Del Pavelló Municipal d’Esports de Verges. Per accedir-hi, cal agafar des de Verges la carretera GI-634 en direcció a Colomers i a la   cruïlla marcada amb un semàfor girar a la dreta pel carrer de la Trencada.
· Quilometratge: 18 km 525 m.
· Temps efectiu de marxa en bicicleta: 1 h 30 min.
· Temps aproximat total: 2 h 45 min.
· Esforç/dificultat: baix.
· Senyalització: La ruta està senyalitzada excepte el tram que uneix Tor amb Albons; però no presenta dificultats per permetre’n el seguiment.

Ruta

Distància parcial: 0 Distància total: 0

Verges. El punt d’inici és el Pavelló d’Esports Municipal (carrer de la Trencada), on fàcilment podrem deixar el cotxe. Sortim en direcció al camp de futbol.

Distància parcial: 250 Distància total: 250

Cruïlla. Seguim recte i deixem el camp de futbol a la dreta.

Distància parcial: 1.100 Distància total: 1.350

Cruïlla. Girem a la dreta i seguim en direcció al nucli de la Tallada d’Empordà.

Distància parcial: 925 Distància total: 2.275

La Tallada d’Empordà. Entrem a la Tallada pel carrer dels Aspres, girem a la dreta pel carrer de Jaume Lloveras i continuem pel carrer dels Arcs. Un cop hem arribat a la plaça Constitucional, enllacem amb la plaça de la Generalitat.

Distància parcial: 400 Distància total: 2.675

Sortim de la Tallada pel carrer del Nord i girem a la dreta per un camí rural asfaltat. Abans de sortir-ne definitivament, visitarem el nucli de la Tallada.

La Tallada d’Empordà

La Tallada fou una població fortificada de la qual es conserven importants restes. Cal destacar-ne sis torres i nombrosos trams de murs que les unien. Al tram est, l’església forma part de la fortificació. Està dedicada a Santa Maria i és d’una nau amb un absis semicircular, al cim del qual s’alçà una torre amb espitlleres que serví d’extrem angular de la muralla. L’edifici original és romànic; però la fortificació és del segle XVI, com una part del recinte emmurallat. Al segle XVIII s’hi afegiren dues capelles laterals, una a cada costat i la sagristia a la banda nord.

LaTallada d'Empordà

La Tallada d’Empordà

Distància parcial: 270 Distància total: 2.945

Cruïlla. Girem a l’esquerra i anem pujant lleugerament fins a Marenyà.

Distància parcial: 1.600 Distància total: 4.545

Marenyà. Entrem en aquest petit nucli pel carrer Ample fins a arribar a l’església romànica de Sant Esteve. Al costat de l’església hi ha una cruïlla de camins. La ruta gira a la dreta i baixa ràpidament.

Marenyà

Marenyà està format per un grup de masies que se situen desordenades al voltant d’una església parroquial dedicada a Sant Esteve. Està documentada des del segle XVIII i és d’una nau amb un absis semicircular. La construcció es realitzà en diferents èpoques del romànic i, posteriorment, fou fortificada als s. XV-XVI. A l’interior conserva part de la decoració mural de l’època romànica. La teulada actual presenta els ràfecs pintats. A prop de l’església hi ha el Pedró, format per un altar amb una creu de ferro forjat al damunt.

Marenyà

Marenyà

Distància parcial: 750 Distància total:5.295

Cruïlla. Continuem recte.

Distància parcial: 800 Distància total: 6.095

Cruïlla. Girem a la dreta en direcció el mas d’en Pi.

Distància parcial: 150 Distància total: 3.680

Cruïlla de camins. En aquest punt elevat se’ns obre una bona perspectiva de la plana empordanesa. Continuem pel camí que baixa a la nostra esquerra.

Distància parcial: 560    Distància total: 6.655

Atenció. Creuem l’antiga C-31 de la Bisbal d’Empordà a Figueres. Continuem pel camí que ens queda una mica més a la dreta i ens dirigim a Tor.

Distància parcial: 420 Distància total: 7.075

Tor. Entrem al nucli pel carrer del Mar. Des d’aquí podrem visitar l’església de Sant Climent, l’element més destacat del nucli de Tor.

Distància parcial: 230 Distància total: 7.305

Cruïlla. Encara dins la població de Tor girem pel carrer del Pla en direcció a Bellcaire i en sortirem ràpidament.

Distància parcial: 360 Distància total: 7.665

Cruïlla .Deixem el camí rural asfaltat i girant a l’esquerra, per un camí de terra, enfilem cap al següent nucli. Albons.

Distància parcial: 2.100 Distància total: 9.765

Albons. La ruta a la dreta seguint el carrer principal. El nucli d’Albons conserva l’estructura medieval i fa que tots els carrers s’enfilin cap a la part superior, que està ocupada per l’església de Sant Cugat.

Distància parcial: 1401 Distància total: 9.905

Cruïlla. A l’altura de les escoles, girem a la dreta en direcció a Bellcaire d’Empordà per la GIV-6321.

Distància parcial: 2.250 Distància 12.155

Bellcaire d’Empordà. Continuem a l’esquerra i comencem a pujar per entrar definitivament al nucli. La carretera que seguim ens enllaça directament amb el carrer de l’Orient, on hi ha l’església romànica de Sant Joan. En aquest punt també aprofitarem per visitar el castell medieval.

Distància parcial: 1.000 Distància total: 13.155

Des del carrer de l’Orient continuarem baixant ràpidament pel carrer del Rec del Molí. Un cop hem travessat el rec, girem a mà dreta pel carrer dels Segalars.

Distància parcial: 250 Distància total: 13.405

Cruïlla. Seguim pel camí que surt a mà dreta i que va paral·lel al rec del Molí.

Distància parcial: 1.800 Distància total: 15.205

Cruïlla. Tombem a la dreta i creuem el rec del Molí per un petit pont. Ràpidament girem a l’esquerra i seguim el camí que va paral·lel al rec.

Distància parcial: 2.650 Distància total: 17.855

Verges. Atenció! Creuem la carretera C-31 i continuem pel carrer de Bellcaire que queda davant nostre.

Verges

El poble de Verges es troba a prop del marge esquerre del riu Ter. El nucli antic està situat a la part més enlairada d’una petita elevació, encerclat per muralles. Es conserven importants restes del recinte fortificat: trams de muralles, diverses torres quadrades dels s.XIII-XIV i una de circular d’època posterior. De l’antic castell, situat a l’interior del recinte, en queden pocs vestigis i actualment allotja la Casa de la Vila.

L’església parroquial de Sant Julià i Santa Basilissa és, en part, una construcció romànica del s. XII-XIII, remodelada posteriorment i on s’afegí un campanar de gran altura. Pels carrers medievals del poble se celebra la famosa processó de Verges.

Verges
Verges

Distància parcial: 220 Distància total: 18.075

Atenció! Creuem la carretera C-252 i continuem recte pel carrer de la Davallada. Al primer encreuament girem a la dreta i seguim pel carrer de l’Empordà. Al final, girem a la dreta i baixem pel carrer del Progrés i creuem la carretera GI-634 i seguim pel carrer de la Trencada.

Distància parcial: 450 Distància total: 18.525

Ens trobem al punt d’inici, just davant del Pavelló d’Esports.

http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=1740700

UNE TERRE DE LA TRAMONTANEbandera françaMapa terra de tramuntana

Les grandes voies de commutation vous permettent d’accéder à l’endroit Désiré dans un laps de temps le plus court possible. Ce circuit, cependant, suit un parcours dans la plaine qui permet d’accéder à des villages qui passent inaperçus quand on prend les routes principales. Le cyclotourisme, sans hâte, vous permet d’observer la multitude de détails qu’offre le paysage de la terre de la tramontane.

Fiche technique 

· Point de départ et point d’arrivée: Le Pavillon Municipal des Sports de Verges. Pour y accéder, vous devez emprunter, depuis Verges, la route GI-634 en direction de Colomers et, au carrefour signalisé par des feux, bifurquer à droite dans la rue de la Trencada.
· Kilométrage: 18km 525 m.
· Durée réelle de marche: 1 h 30 min.
· Durée approximative totale: 2 h 45 min.
· Niveau de difficulté: facile.
· Balisage: Le circuit est signalisé, sauf sur le tronçon que relie Tor à Albons; ceci étant, vous n’aurez aucune difficulté à le suivre.

Route

Distance partielle: 0 Distance totale: 0

Verges. Le point de départ est le Pavillon Municipal des Sports (Carrer de la Trencada), où vous pourrez garer votre voiture sans difficulté. Partez en direction du terrain de football.

Distance partielle: 250 Distance totale: 250

Carrefour. Continuez tout droit et quittez le terrain de football à droite.

Distance partielle: 1.100 Distance totale: 1.350

Croisement. Tournez à droite et continuez en direction du centre de La Tallada d’Empordà qui apparaît en face de vous.

Distance partielle: 925 Distance totale: 2.275

La Tallada d’Empordà. Entrez dans La Tallada par la rue des Aspres, prenez à droite la rue de Jaume Lloveras et continuez dans la rue des Arcs. Arrivé à la place Constitucional, rejoignez la place de la Generalitat.

Distance partielle: 400 Distance totale: 2.675

Quittez La Tallada par la rue du Nord et prenez à droite un chemin rural goudronné. Mais avant de partir, allez visiter le centre de population de La Tallada.

 La Tallada d’Empordà

La Tallada était une localité fortifiée dont on conserve d’importants vestiges. Notamment les six tours et de nombreux tronçons des murs qui les unissaient. Côte est, l’église fait de la fortification. Elle est dédiée à Santa Maria et comporte un nef avec une abside semi-circulaire au sommet de laquelle se dresse une tour avec des meurtrières qui faisait l’angles de la muraille. L’édifice d’origine est roman, mais la fortification, en tant que partie de l’enceinte entourée de murailles, est du XVIe siècle. Au XVIIIe siècle, deux chapelles latérales y seront rajoutées: une de chaque côté et la sacristie côté nord.

LaTalladad'Empordà

La Tallada d’Empordà

Distance partielle: 270 Distance totale: 2.945

Croisement. Tournez à gauche et allez jusqu’ à Marenyà en montant légèrement.

Distance partielle: 1.600 Distance totale: 4.545

Marenyà. Entrez dans ce petit village par la rue Ample et allez jusqu’ à l’église romane de Sant Esteve. À côté de l’église il y a une croisée de chemins. Le circuit bifurque à droite et descend rapidement.

Marenyà

Marenyà est constitué d’un groupe de fermes éparpillées autour de l’église paroissiale dédiée à Sant Esteve. Cette église est recensée depuis le XIIIe siècle et comporte une nef avec une abside semi-circulaire. La construction a été réalisée à différentes époques de la période romane, puis fortifiée aux XVe-XVIe siècles. À l’intérieur, elle conserve une partie de la décoration murale de l’époque romane. La toiture actuelle présente des battellements peints. À proximité de l’église se trouve le Pedró, constitué d’un autel couronné d’une croix en fer forgé.

Marenyà

Marenyà

Distance partielle: 750 Distance totale: 5.295

Croisement. Continuez tout droit.

Distance partielle: 800 Distance totale: 6.095

Croisée de chemins. À cet surélevé, vous aurez une bonne perspective de la plaine ampurdanaise. Continuez sur le chemin qui descend à votre gauche.

Distance partielle: 560 Distance totale: 6.655

Attention! Traversez la route C-31 de la Bisbal d’Empordà à Figueres. Continuez sur le chemin qui se trouve légèrement sur votre droite et allez vers Tor.

Distance partielle: 420 Distance totale: 7.075

Tor. Entrez dans le village par la rue del Mar. D’ici, vous pouvez visiter l’église de Sant Climent, l’édifice le plus remarquable du centre de Tor.

Distance partielle: 230 Distance totale: 7.305

Croisement. Toujours dans la localité de Tor, prenez la rue du Pla en direction de Bellcaire pour sortir rapidement du village.

Distance partielle: 360 Distance totale: 7.665

Croisement. Abandonnez le chemin rural goudronné et, en tournant à gauche, sur un chemin de terre, allez vers le village suivant: Albons.

Distance partielle: 2.100 Distance totale: 9.765

Albons. Le circuit bifurque à droite en suivant la rue principale. Le centre d’Albons conserve la structure médiévale, ce qui fait que toutes les rues montent et se rassemblent en haut du village, où est située l’église de Sant Cugat.

Distance partielle: 140 Distance totale: 9.905

Croisement. À la hauteur des écoles, tournez à droite en direction de Bellcaire d’Empordà par la GIV-6321.

Distance partielle: 2.250 Distance totale: 12.155

Bellcaire d’Empordà. Continuez à gauche et commencez à monter pour entrent dans le centre proprement dit. La route que vous suivez rejoint directement la rue de lOorient, où se trouve l’église romane de Sant Joan, Là, profitez-en pour visiter le château médiéval.

Distance partielle: 1.000 Distance totale: 13.155

De la rue de l’Orient, vous continuerez à descendre rapidement la rue du Rec du Molí. Après avoir traversé le canal d’irrigation, prenez à droite la rue des Segalars.

Distance partielle: 250 Distance totale: 13.405

Croisement. Suivez le chemin qui part à droite et qui longe le canal du Molí.

Distance partielle: 1.800 Distance totale: 15.205

Croisement. Tournez à droite et traversez le canal du Molí sur un petit pont. Peu après, tournez à gauche et suivez le chemin qui longe le canal.

Distance partielle: 2.650 Distance totale: 17.855

Verges. Attention! Traversez la route C-31 et continuez dans la rue de Bellcaire en face de vous. 

Verges

Le village de Verges se trouve à proximité de la rive gauche du Ter. Le centre historiques est situé tout en haut d’une petite élévation, encerclé par des murailles. D’importants vestiges de l’enceinte fortifiée y son conservés: des tronçons de murailles, diverses tours carrées des XIIIe – XIVe siècles et une tour circulaire d’une époque ultérieure. De l’ancien château, situé à l’intérieur de l’enceinte, il n’en reste que de rares vestiges et, de nos jours, il abrite l’hôtel de ville. L’église paroissiale de Sant Julià de Verges est, en parie, une construction romane des XIIe- XIIIe siècles, remodelée ultérieurement, et à laquelle a été rajouté un clocher très haut. Dans les rues médiévales du village a lieu la fameuse procession de Verges.

cropped-cropped-verges4.jpg

Verges

Distance partielle: 220 Distance totale: 18.075

Attention! Traversez la route C-252 et continuez tout droit dans la rue de la Davallada. Au premier croisement, tournez à droite et suivez la rue de l’Empordà. Au bout de la rue, tournez à droite et descendez la rue du Progrés, puis traversez la route GI-634 et continuez dans la rue de la Trencada.

Distance partielle: 450 Distance totale: 18.525

Vous êtes au point de départ, juste devant le Pavillon des Sports.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s