Terra de Tramuntana

cat2

 

TERRA DE TRAMUNTANA

Les grans vies de comunicació ens permeten accedir al punt desitjat amb el mínim de temps possible. Aquesta ruta, però, fa un recorregut per la plana que permet accedir a nuclis de població que ens passen desapercebuts quan utilitzem les carreteres principals. El cicloturisme, sense presses, ens permet observar la multitud de detalls que ens ofereix el paisatge de la terra de tramuntana.

Fitxa tècnica

· Punt de sortida i punt d’arribada: Del Pavelló Municipal d’Esports de Verges. Per accedir-hi, cal agafar des de Verges la carretera GI-634 en direcció a Colomers i a la   cruïlla marcada amb un semàfor girar a la dreta pel carrer de la Trencada.
· Quilometratge: 18 km 525 m.
· Temps efectiu de marxa en bicicleta: 1 h 30 min.
· Temps aproximat total: 2 h 45 min.
· Esforç/dificultat: baix.
· Senyalització: La ruta està senyalitzada excepte el tram que uneix Tor amb Albons; però no presenta dificultats per permetre’n el seguiment.

Ruta

Distància parcial: 0 Distància total: 0

Verges. El punt d’inici és el Pavelló d’Esports Municipal (carrer de la Trencada), on fàcilment podrem deixar el cotxe. Sortim en direcció al camp de futbol.

Distància parcial: 250 Distància total: 250

Cruïlla. Seguim recte i deixem el camp de futbol a la dreta.

Distància parcial: 1.100 Distància total: 1.350

Cruïlla. Girem a la dreta i seguim en direcció al nucli de la Tallada d’Empordà.

Distància parcial: 925 Distància total: 2.275

La Tallada d’Empordà. Entrem a la Tallada pel carrer dels Aspres, girem a la dreta pel carrer de Jaume Lloveras i continuem pel carrer dels Arcs. Un cop hem arribat a la plaça Constitucional, enllacem amb la plaça de la Generalitat.

Distància parcial: 400 Distància total: 2.675

Sortim de la Tallada pel carrer del Nord i girem a la dreta per un camí rural asfaltat. Abans de sortir-ne definitivament, visitarem el nucli de la Tallada.

La Tallada d’Empordà

La Tallada fou una població fortificada de la qual es conserven importants restes. Cal destacar-ne sis torres i nombrosos trams de murs que les unien. Al tram est, l’església forma part de la fortificació. Està dedicada a Santa Maria i és d’una nau amb un absis semicircular, al cim del qual s’alçà una torre amb espitlleres que serví d’extrem angular de la muralla. L’edifici original és romànic; però la fortificació és del segle XVI, com una part del recinte emmurallat. Al segle XVIII s’hi afegiren dues capelles laterals, una a cada costat i la sagristia a la banda nord.

LaTallada d'Empordà

La Tallada d’Empordà

Distància parcial: 270 Distància total: 2.945

Cruïlla. Girem a l’esquerra i anem pujant lleugerament fins a Marenyà.

Distància parcial: 1.600 Distància total: 4.545

Marenyà. Entrem en aquest petit nucli pel carrer Ample fins a arribar a l’església romànica de Sant Esteve. Al costat de l’església hi ha una cruïlla de camins. La ruta gira a la dreta i baixa ràpidament.

Marenyà

Marenyà està format per un grup de masies que se situen desordenades al voltant d’una església parroquial dedicada a Sant Esteve. Està documentada des del segle XVIII i és d’una nau amb un absis semicircular. La construcció es realitzà en diferents èpoques del romànic i, posteriorment, fou fortificada als s. XV-XVI. A l’interior conserva part de la decoració mural de l’època romànica. La teulada actual presenta els ràfecs pintats. A prop de l’església hi ha el Pedró, format per un altar amb una creu de ferro forjat al damunt.

Marenyà

Marenyà

Distància parcial: 750 Distància total:5.295

Cruïlla. Continuem recte.

Distància parcial: 800 Distància total: 6.095

Cruïlla. Girem a la dreta en direcció el mas d’en Pi.

Distància parcial: 150 Distància total: 3.680

Cruïlla de camins. En aquest punt elevat se’ns obre una bona perspectiva de la plana empordanesa. Continuem pel camí que baixa a la nostra esquerra.

Distància parcial: 560    Distància total: 6.655

Atenció. Creuem l’antiga C-31 de la Bisbal d’Empordà a Figueres. Continuem pel camí que ens queda una mica més a la dreta i ens dirigim a Tor.

Distància parcial: 420 Distància total: 7.075

Tor. Entrem al nucli pel carrer del Mar. Des d’aquí podrem visitar l’església de Sant Climent, l’element més destacat del nucli de Tor.

Distància parcial: 230 Distància total: 7.305

Cruïlla. Encara dins la població de Tor girem pel carrer del Pla en direcció a Bellcaire i en sortirem ràpidament.

Distància parcial: 360 Distància total: 7.665

Cruïlla .Deixem el camí rural asfaltat i girant a l’esquerra, per un camí de terra, enfilem cap al següent nucli. Albons.

Distància parcial: 2.100 Distància total: 9.765

Albons. La ruta a la dreta seguint el carrer principal. El nucli d’Albons conserva l’estructura medieval i fa que tots els carrers s’enfilin cap a la part superior, que està ocupada per l’església de Sant Cugat.

Distància parcial: 1401 Distància total: 9.905

Cruïlla. A l’altura de les escoles, girem a la dreta en direcció a Bellcaire d’Empordà per la GIV-6321.

Distància parcial: 2.250 Distància 12.155

Bellcaire d’Empordà. Continuem a l’esquerra i comencem a pujar per entrar definitivament al nucli. La carretera que seguim ens enllaça directament amb el carrer de l’Orient, on hi ha l’església romànica de Sant Joan. En aquest punt també aprofitarem per visitar el castell medieval.

Distància parcial: 1.000 Distància total: 13.155

Des del carrer de l’Orient continuarem baixant ràpidament pel carrer del Rec del Molí. Un cop hem travessat el rec, girem a mà dreta pel carrer dels Segalars.

Distància parcial: 250 Distància total: 13.405

Cruïlla. Seguim pel camí que surt a mà dreta i que va paral·lel al rec del Molí.

Distància parcial: 1.800 Distància total: 15.205

Cruïlla. Tombem a la dreta i creuem el rec del Molí per un petit pont. Ràpidament girem a l’esquerra i seguim el camí que va paral·lel al rec.

Distància parcial: 2.650 Distància total: 17.855

Verges. Atenció! Creuem la carretera C-31 i continuem pel carrer de Bellcaire que queda davant nostre.

Verges

El poble de Verges es troba a prop del marge esquerre del riu Ter. El nucli antic està situat a la part més enlairada d’una petita elevació, encerclat per muralles. Es conserven importants restes del recinte fortificat: trams de muralles, diverses torres quadrades dels s.XIII-XIV i una de circular d’època posterior. De l’antic castell, situat a l’interior del recinte, en queden pocs vestigis i actualment allotja la Casa de la Vila.

L’església parroquial de Sant Julià i Santa Basilissa és, en part, una construcció romànica del s. XII-XIII, remodelada posteriorment i on s’afegí un campanar de gran altura. Pels carrers medievals del poble se celebra la famosa processó de Verges.

Verges

Verges

Distància parcial: 220 Distància total: 18.075

Atenció! Creuem la carretera C-252 i continuem recte pel carrer de la Davallada. Al primer encreuament girem a la dreta i seguim pel carrer de l’Empordà. Al final, girem a la dreta i baixem pel carrer del Progrés i creuem la carretera GI-634 i seguim pel carrer de la Trencada.

Distància parcial: 450 Distància total: 18.525

Ens trobem al punt d’inici, just davant del Pavelló d’Esports.

http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=1740700

UNE TERRE DE LA TRAMONTANEbandera françaMapa terra de tramuntana

Les grandes voies de commutation vous permettent d’accéder à l’endroit Désiré dans un laps de temps le plus court possible. Ce circuit, cependant, suit un parcours dans la plaine qui permet d’accéder à des villages qui passent inaperçus quand on prend les routes principales. Le cyclotourisme, sans hâte, vous permet d’observer la multitude de détails qu’offre le paysage de la terre de la tramontane.

Fiche technique 

· Point de départ et point d’arrivée: Le Pavillon Municipal des Sports de Verges. Pour y accéder, vous devez emprunter, depuis Verges, la route GI-634 en direction de Colomers et, au carrefour signalisé par des feux, bifurquer à droite dans la rue de la Trencada.
· Kilométrage: 18km 525 m.
· Durée réelle de marche: 1 h 30 min.
· Durée approximative totale: 2 h 45 min.
· Niveau de difficulté: facile.
· Balisage: Le circuit est signalisé, sauf sur le tronçon que relie Tor à Albons; ceci étant, vous n’aurez aucune difficulté à le suivre.

Route

Distance partielle: 0 Distance totale: 0

Verges. Le point de départ est le Pavillon Municipal des Sports (Carrer de la Trencada), où vous pourrez garer votre voiture sans difficulté. Partez en direction du terrain de football.

Distance partielle: 250 Distance totale: 250

Carrefour. Continuez tout droit et quittez le terrain de football à droite.

Distance partielle: 1.100 Distance totale: 1.350

Croisement. Tournez à droite et continuez en direction du centre de La Tallada d’Empordà qui apparaît en face de vous.

Distance partielle: 925 Distance totale: 2.275

La Tallada d’Empordà. Entrez dans La Tallada par la rue des Aspres, prenez à droite la rue de Jaume Lloveras et continuez dans la rue des Arcs. Arrivé à la place Constitucional, rejoignez la place de la Generalitat.

Distance partielle: 400 Distance totale: 2.675

Quittez La Tallada par la rue du Nord et prenez à droite un chemin rural goudronné. Mais avant de partir, allez visiter le centre de population de La Tallada.

 La Tallada d’Empordà

La Tallada était une localité fortifiée dont on conserve d’importants vestiges. Notamment les six tours et de nombreux tronçons des murs qui les unissaient. Côte est, l’église fait de la fortification. Elle est dédiée à Santa Maria et comporte un nef avec une abside semi-circulaire au sommet de laquelle se dresse une tour avec des meurtrières qui faisait l’angles de la muraille. L’édifice d’origine est roman, mais la fortification, en tant que partie de l’enceinte entourée de murailles, est du XVIe siècle. Au XVIIIe siècle, deux chapelles latérales y seront rajoutées: une de chaque côté et la sacristie côté nord.

LaTalladad'Empordà

La Tallada d’Empordà

Distance partielle: 270 Distance totale: 2.945

Croisement. Tournez à gauche et allez jusqu’ à Marenyà en montant légèrement.

Distance partielle: 1.600 Distance totale: 4.545

Marenyà. Entrez dans ce petit village par la rue Ample et allez jusqu’ à l’église romane de Sant Esteve. À côté de l’église il y a une croisée de chemins. Le circuit bifurque à droite et descend rapidement.

Marenyà

Marenyà est constitué d’un groupe de fermes éparpillées autour de l’église paroissiale dédiée à Sant Esteve. Cette église est recensée depuis le XIIIe siècle et comporte une nef avec une abside semi-circulaire. La construction a été réalisée à différentes époques de la période romane, puis fortifiée aux XVe-XVIe siècles. À l’intérieur, elle conserve une partie de la décoration murale de l’époque romane. La toiture actuelle présente des battellements peints. À proximité de l’église se trouve le Pedró, constitué d’un autel couronné d’une croix en fer forgé.

Marenyà

Marenyà

Distance partielle: 750 Distance totale: 5.295

Croisement. Continuez tout droit.

Distance partielle: 800 Distance totale: 6.095

Croisée de chemins. À cet surélevé, vous aurez une bonne perspective de la plaine ampurdanaise. Continuez sur le chemin qui descend à votre gauche.

Distance partielle: 560 Distance totale: 6.655

Attention! Traversez la route C-31 de la Bisbal d’Empordà à Figueres. Continuez sur le chemin qui se trouve légèrement sur votre droite et allez vers Tor.

Distance partielle: 420 Distance totale: 7.075

Tor. Entrez dans le village par la rue del Mar. D’ici, vous pouvez visiter l’église de Sant Climent, l’édifice le plus remarquable du centre de Tor.

Distance partielle: 230 Distance totale: 7.305

Croisement. Toujours dans la localité de Tor, prenez la rue du Pla en direction de Bellcaire pour sortir rapidement du village.

Distance partielle: 360 Distance totale: 7.665

Croisement. Abandonnez le chemin rural goudronné et, en tournant à gauche, sur un chemin de terre, allez vers le village suivant: Albons.

Distance partielle: 2.100 Distance totale: 9.765

Albons. Le circuit bifurque à droite en suivant la rue principale. Le centre d’Albons conserve la structure médiévale, ce qui fait que toutes les rues montent et se rassemblent en haut du village, où est située l’église de Sant Cugat.

Distance partielle: 140 Distance totale: 9.905

Croisement. À la hauteur des écoles, tournez à droite en direction de Bellcaire d’Empordà par la GIV-6321.

Distance partielle: 2.250 Distance totale: 12.155

Bellcaire d’Empordà. Continuez à gauche et commencez à monter pour entrent dans le centre proprement dit. La route que vous suivez rejoint directement la rue de lOorient, où se trouve l’église romane de Sant Joan, Là, profitez-en pour visiter le château médiéval.

Distance partielle: 1.000 Distance totale: 13.155

De la rue de l’Orient, vous continuerez à descendre rapidement la rue du Rec du Molí. Après avoir traversé le canal d’irrigation, prenez à droite la rue des Segalars.

Distance partielle: 250 Distance totale: 13.405

Croisement. Suivez le chemin qui part à droite et qui longe le canal du Molí.

Distance partielle: 1.800 Distance totale: 15.205

Croisement. Tournez à droite et traversez le canal du Molí sur un petit pont. Peu après, tournez à gauche et suivez le chemin qui longe le canal.

Distance partielle: 2.650 Distance totale: 17.855

Verges. Attention! Traversez la route C-31 et continuez dans la rue de Bellcaire en face de vous. 

Verges

Le village de Verges se trouve à proximité de la rive gauche du Ter. Le centre historiques est situé tout en haut d’une petite élévation, encerclé par des murailles. D’importants vestiges de l’enceinte fortifiée y son conservés: des tronçons de murailles, diverses tours carrées des XIIIe – XIVe siècles et une tour circulaire d’une époque ultérieure. De l’ancien château, situé à l’intérieur de l’enceinte, il n’en reste que de rares vestiges et, de nos jours, il abrite l’hôtel de ville. L’église paroissiale de Sant Julià de Verges est, en parie, une construction romane des XIIe- XIIIe siècles, remodelée ultérieurement, et à laquelle a été rajouté un clocher très haut. Dans les rues médiévales du village a lieu la fameuse procession de Verges.

cropped-cropped-verges4.jpg

Verges

Distance partielle: 220 Distance totale: 18.075

Attention! Traversez la route C-252 et continuez tout droit dans la rue de la Davallada. Au premier croisement, tournez à droite et suivez la rue de l’Empordà. Au bout de la rue, tournez à droite et descendez la rue du Progrés, puis traversez la route GI-634 et continuez dans la rue de la Trencada.

Distance partielle: 450 Distance totale: 18.525

Vous êtes au point de départ, juste devant le Pavillon des Sports.

 

TIERRA DE TRAMONTANA

Las grandes vías de comunicación nos permiten acceder al punto deseado con el mínimo de tiempo posible. Sin embargo, esta ruta sigue un recorrido por el llano que permite acceder a núcleos de población que nos pasan desapercibidos cuando utilizamos las carreteras principales. El cicloturismo, sin prisas, nos permite observar multitud de detalles que nos ofrece el paisaje de la tierra de tramontana.

Ficha técnica

· Punto de partida y punto de llegada: Del Pabellón Municipal de Deportes de Verges. Para acceder a él, hay que coger desde Verges la carretera GI-634 en dirección a Colomers y en el cruce marcado con un semáforo, girar a la derecha peor la calle Trencada.
· Kilometraje: 18km 525 m.
· Tiempo efectivo de marcha: 1 h 30 min.
· Tiempo aproximado: 2 h 45 min.
· Esfuerzo/dificultad: bajo.
· Señalización: La ruta está señalizada, excepto el tramo que une Tor con Albons; pero este tramo no presenta dificultades para permitir su seguimiento.

Ruta

Distancia parcial: 0 Distancia total: 0

Verges. El punto de inicio es el Pabellón de Deportes Municipal (calle Trencada), donde fácilmente podremos dejar el coche. Salimos en dirección al campo de fútbol.

Distancia parcial: 250 Distancia total: 250

Cruce. Seguimos recto y dejamos el campo de fútbol a la derecha.

Distancia parcial: 1.100 Distancia total: 1.350

Cruce. Giramos a la derecha y seguimos en dirección al núcleo de la Tallada d’Empordà, que ya queda delante de nosotros.

Distancia parcial: 925 Distancia total: 2.275

La Tallada d’Empordà. Entramos en la Tallada por la calle Aspres, giramos a la derecha por la calle Jaume Lloveras y continuamos por la calle dels Arcs. Una vez en la plaza Constitucional, enlazamos con la plaza de la Generalitat.

Distància parcial: 400 Distància total: 2.675

Sortim de la Tallada pel carrer del Nord i girem a la dreta per un camí rural asfaltat. Abans de sortir-ne definitivament, visitarem el nucli de la Tallada.

La Tallada d’Empordà

La Tallada fue una población fortificada de la que se conservan importantes restos. Hay que destacar seis torres y numerosos tramos de los muros que las unían. En el tramo este, la Iglesia forma parte de la fortificación. Está dedicada a Santa Maria y es de una nave con un ábside semicircular, encima del cual se alzó una torre con aspilleras que sirvió de extremo angular de la muralla. El edificio original es románico; pero la fortificación es del s. XVI, así como una parte del recinto amurallado. En el s. VXIII se añadieron dos capillas laterales, una a cada lado, y la sacristía en el lado Norte.

La Tallada d’Empordà

Distancia parcial: 270 Distancia total: 2.945

Cruce. Giramos a la izquierda y vamos subiendo ligeramente hasta Marenyà

Distancia parcial: 1.600 Distancia total: 4.545

Marenyà. Entremos en este pequeño núcleo por la calle Ample hasta llegar a la Iglesia románica de Sant Esteve. Al lado de la Iglesia hay un cruce de caminos. La ruta gira a la derecha y baja rápidamente.

Marenyà

Marenyà está formado por un grupo de masías que se sitúan desordenadas alrededor de la Iglesia parroquial dedicada a Sant Esteve. Está documentada desde el s. XVIII y es de una nave con ábside semicircular. la construcción se realizó en distintas épocas del románico y, posteriormente, fue fortifica en los s. XV-XVI. En el interior conserva parte de la decoración mural de la época románica. El tejado actual presenta los aleros pintados. Cerca de la Iglesia se encuentra el Pedró, formado por un altar con una cruz de Hierro forjado encima.

Marenyà

Distancia parcial: 750 Distancia total: 5.295

Cruce. Continuamos recto.

Distancia parcial: 800 Distancia total: 6.095

Cruce de caminos. En este punto elevado se nos abre una buena perspectiva del llano ampurdanés. Continuamos por el camino que baja a la nuestra izquierda.

Distancia parcial: 560    Distancia total: 6.655

¡Cuidado! Cruzamos la carretera C-31 de la Bisbal d’Empordà a Figueres. Continuamos por el camino que nos queda un poco más a la derecha y nos dirigimos a Tor.

Distancia parcial: 420 Distancia total: 7.075

Tor. Entremos en el núcleo por la calle del Mar. Desde aquí podremos visitar la Iglesia de Sant Climent, el elemento más destacado del núcleo de Tor.

Distancia parcial: 230 Distancia total: 7.305

Cruce. Todavía dentro de la población de Tor giraremos por la calle Pla en dirección a Bellcaire y saldremos rápidamente.

Distancia parcial: 360 Distancia total: 7.665

Cruce. Dejamos el camino rural asfaltado y girando a la izquierda por un camino de tierra, nos dirigimos hacia el siguiente núcleo: Albons.

Distancia parcial: 2.100     Distancia total: 9.765

Albons. La ruta gira a la derecha siguiendo la calle principal. El núcleo de Albons conserva la estructura medieval que hace que todas las calles suban hacia la parte superior, que está ocupada por la Iglesia de Sant Cugat.

Distancia parcial: 1401 Distancia total: 9.905

Cruce. A la altura de las escuelas, giramos a la derecha en dirección a Bellcaire d’Empordà por la GIV-6321.

Distancia parcial: 2.250 Distancia 12.155

Bellcaire d’Empordà. Continuamos a la izquierda y empezamos a subir para entrar definitivamente en el núcleo. La carretera que seguimos enlaza directamente con la calle Orient, donde se encuentra la Iglesia románica de Sant Joan. En este punto aprovechamos también para visitar el castillo medieval.

Distancia parcial: 1.000 Distancia total: 13.155

Desde la calle de l’Orient continuaremos bajando rápidamente por la calle del Rec del Molí. Después de cruzar la acequia, giramos a mano derecha por la calle Segalars.

Distancia parcial: 250 Distancia total: 13.405

Cruce. Seguimos por el camino que sale a mano derecha y que va paralelo al rec del Molí (Acequia del Molí).

Distancia parcial: 1.800 Distancia total: 15.205

Cruce. Giramos a la derecha y cruzamos la acequia del Molí por un pequeño Puente. Rápidamente giramos a la izquierda y seguimos el camino que va paralelo a la acequia.

Distancia parcial: 2.650 Distancia total: 17.855

Verges. ¡Cuidado! Cruzamos la carretera c-31 y continuamos por la calle Bellcaire que queda delante de nosotros.

Verges

El pueblo de Verges se encuentra cerca del margen izquierdo del río Ter. El núcleo antiguo está situado en la parte más alta de una pequeña elevación, rodeado por murallas. Se conservan importantes restos del recinto fortificado: tramos de murallas, varias torres cuadradas de los s. XIII-XIV y una torre circular de época posterior. Del antiguo Castillo, situado en el interior del recinto, quedan pocos vestigios y actualmente aloja la casa de la villa.

La Iglesia parroquial de Sant Julià de Verges es, en parte, una construcción románica de los s. XII-XIII, remodelada posteriormente y a la que se añadió un campanario de gran altura. Por las calles medievales del pueblo se celebra la famosa procesión de Verges.

Verges

Distancia parcial: 220 Distancia total: 18.075

¡Cuidado! Cruzamos la carretera C-252 y continuamos recto por la calle de la Davallada. En el primer cruce giramos a la derecha y seguimos por la calle Empordà. Al final, giramos a la derecha y bajamos por la calle del Progrés, cruzamos la carretera GI-634 y seguimos por la calle de la Trencada.

Distancia parcial: 450 Distancia total: 18.525

Nos encontramos en el punto de inicio, justo delante del Pabellón de Deportes.

THE LAND OF THE NORTH WIND

Nowadays, main roads provide quick access to where you want to go. This route, however, takes you on a tour of the plain, which allows you to visit villages that go unnoticed when you use the main roads. Leisurely cycle touring allows you to observe the great many details of the countryside in the land of the north wind.

Basic information 

· Departure point and finishing point: The Municipal Sports Centre of Verges. To get there from Verges, take the GI-634 towards Colomers and at the traffic lights, turn right into Carrer de la Trencada.
· Distance in kilometres: 18km 525 m.
· Actual riding time: 1 h 30 min.
· Approximate total time: 2 h 45 min.
· Effort/difficulty: low.
· Signposting: The route is signposted, apart from the stretch between Tor and Albons; but it is not difficult to follow.

Route

Partial distance: 0 Total distance: 0

Verges. The departure point is the Municipal Sports Centre (Carrer de la Trencada), where there is plenty of parking. Start out towards the football field.  

Partial distance: 250  Total distance: 250

Crossroads. Carry straight on, leaving the football field on the right.

Partial distance: 1.100 Total distance: 1.350

Crossroads. Turn right and continue towards the centre of la Tallada d’Empordà, which is straight ahead.

Partial distance:  925  Total distance: 2.275

La Tallada d’Empordà. Ride in to La Tallada along Carrer dels Aspres, turn right into Carrer de Jaume LLoveras and continue along Carrer dels Arcs. When you get to the Plaça Constitucional, link up with Plaça de la Generalitat.

Distància parcial: 400 Distància total: 2.675

Sortim de la Tallada pel carrer del Nord i girem a la dreta per un camí rural asfaltat. Abans de sortir-ne definitivament, visitarem el nucli de la Tallada.

La Tallada d’Empordà

La Tallada was a fortified village of which important remains are preserved, for example, six towers and numerous sections of the walls that joined them. In the eastern section, the church is part of the fortification. It is dedicated to Santa Maria and it is a nave with a semicircular apse crowned with a tower with embrasures that served as the angular end of the ramparts. The original Building is Romanesque; but the fortification is 16th century, as is part of the walled enclosure. Two side chapels, one on each side, and the sacristy on the north side were added to it in the 18 th century.

Partial distance: 270 Total distance: 2.945

Crossroads. Turn left and it is a slightly uphill ride to Marenyà.

Partial distance: 1.600  Total distance:  4.545

Marenyà. Enter the village by Carrer Ample, until you reach the Romanesque church of Sant Esteve, next to the church, there is a crossroads. The route turns right and continues downhill.

Marenyà

Marenyà is formed by a group of scattered farmhouses around the parish church dedicated to Sant Esteve. It was documented as far back as the 13th century and its structure is a nave with a semicircular apse. The constructions took place in various stages during the Romanesque period and it was subsequently fortified in the 15th and 16th centuries. The interiors preserve part of the Romanesque murals. The church rent roof has painted eaves. Near the church is El Pedró, which consists of an altar with a wrought iron cross above it.

Marenyà

Partial distance: 750  Total distance:  5.295

Crossroads. Go straight on.

Partial distance: 800 Total distance: 6.095

Crossroads. This high point offers a good view of the plain of l’Empordà. Continue along the road that goes downhill to your left.

Partial distance  560      Total distance: 6.655

Careful! Cross the C-31, which goes from La Bisbal d’Empordà to Figueres. Continue towards Tor along the road that leads off a bit on the right.

Partial distance: 420  Total distance: 7.075

Tor. Enter the village by Carrer del Mar. Along the way, you can visit the church of Sant Climent, Tor’s most significant feature.

Partial distance:   230  Total distance: 7.305

Crossroad. Turn into Carrer del Pla towards Bellcaire and you will soon leave Tor.

Partial distance: 360 Total distance: 7.665

Crossroads. Leaving the asphalted rural road and turning to the left into a unmade-up road, you will head towards the next village: Albons.

Partial distance:  2.100  Total distance: 9.765

Albons. The route veers to the right along the main street. The centre of Albons preserves its medieval structure with all the streets leading to the upper part, where the church of Sant Cugat is located.

Partial distance: 1.401 Total distance: 9.905

Crossroads. When you get to the school Building, turn right into the GIV-6321 towards Bellcaire.

Partial distance:  2.250  Total distance:   12.155

Bellcaire d’Empordà. Continue to the left and start climbing to finally enter the village centre. This main road takes you directly to Carrer de l’Orient, where you will find the Romanesque church of Sant Joan. While you are here, you can visit the medieval castle.

Partial distance: 1.000   Total distance: 13.155

Leaving Carrer de l’Orient, ride down Carrer del Rec del Molí. When you have crossed the irrigation channel, turn right along Carrer dels Segalars.

Partial distance: 250 Total distance: 13.405

Crossroads. Take the side street on the right that runs parallel to El Rec del Molí.

Partial distance: 1.800 Total distance: 15.205

Crossroads. Turn right and cross the channel by a small bridge. Immediately turn left into the road that runs parallel to the channel.

Partial distance:  2.650   Total distance: 17.855

Verges. Careful! Cross the C-31 and continue along Carrer de Bellcaire, which is straight in front of you.  

Verges

The village of Verges is located near the left bank of the River Ter. The old village is enclosed by walls on the highest part of a hill. Important remains of the fortified enclosure still exist – sections of walls, various 13th-14th century square towers and a round one from a subsequent period. Few vestiges of the old castle inside the enclosure, which currently houses the Town Hall, remain.

The parish church of Sant Julià of Verges is partly a Romanesque construction from the 12th-13th centuries. Subsequently, it was remodelled and a very high belfry was added. The famous Verges procession wends its way along the village’s medieval streets.

Autor: @angelgalanmont

Partial distance: 220    Total distance: 18.075

Careful! Cross the C-252 and continue straight along Carrer de la Davallada. At the first junction, turn right along Carrer de l’Empordà. At the end, turn right down Carrer del Progrés, cross the GI-634 and continue along Carrer de la Trencada.

Partial distance:  450   Total distance: 18.525

You are now back at the departure point, just in front of the Sports Centre.

Deixa un comentari