Terraprims

mapa_terraprims

TERRAPRIMS

La ruta, que comença a Colomers, ens farà recórrer diferents espais que formen part de la serra de Valldavià o que, com a mínim, hi són molt propers. Aquestes terres estan emplaçades a l’interfluvi del Ter i el Fluvià, tot i que la major part de les rieres aboquen les aigües a la conca del Ter. És una zona força accidentada i molt boscosa, dominada especialment pel pi blanc, de límits poc preciosos i anomenada el Terraprims.  

Fitxa tècnica 

· Punt de sortida i punt d’arribada: Des de la plaça de l’Església de Colomers. A Colomers, hi podem accedir des de Verges per la carretera GI-634.

· Quilometratge: 19 km 125 m.
· Temps efectiu de marxa en bicicleta: 1 h 35 min.
· Temps  aproximat total: 2 h 45 min.
· Esforç/dificultat: mitjà – alt.

· Senyalització: L’itinerari està tot senyalitzat per la Xarxa de Cicloturisme.

Ruta

Colomers

Situat en un lloc enlairat, a la ribera esquerra del Ter, és un petit nucli amb carreres estrets i irregulars. Antigament emmurallat, només en resta un portal adovellat a l’oest. L’església parroquial està dedicada a Santa Maria i fou construïda d’estil romànic. És d’una sola nau, amb un absis semicircular i unes capelles laterals, on destaquen els bells capitells romànics. L’edifici ha patit diverses modificacions posteriors. Als s.XVI-XVII, el temple fou fortificat.

colomers

Colomers

A la part baixa de la població hi ha la capella de Sant Llenç, d’una nau amb un absis semicircular en part desaparegut. És d’origen romànic, però fou reformada als s.XIII-XIV. En el conjunt del nucli hi ha interessants cases del s.XVII-XIX. 

Distància parcial: 0 Distància total: 0

Colomers. La sortida de l’itinerari es fa des de la plaça de l’Església. Si accedim a Colomers en cotxe, el podrem aparcar en una zona preparada que hi ha arran de la carretera de GI-634. Des de la plaça, agafarem el carrer Major que puja lleugerament i, posteriorment, enllaçarem amb el carrer de la Travessia de Vilopriu.

Distància parcial: 100 Distància total: 100

Sortim de Colomers pel camí de terra que ens porta en direcció a Vilopriu, anomenat Camí Vell. El camí ens dóna una bonica perspectiva de les característiques orogràfiques del Terraprim, on els camps de conreu retallen els boscos de pins i alzines.

Distància parcial: 1.850 Distància total: 1.950

Vilopriu. Ens trobem en una cruïlla propera al mas Felip. La ruta continua cap a la dreta pel camí que puja en direcció a una zona boscosa, amb les característiques pròpies del Terraprim. Abans, però, ens podem dirigir al nucli de Vilopriu per visitar-lo.

Vilopriu

Vilopriu és un tranquil poble ordenat al voltant del castell i l’església. El castell és un gran edifici de planta rectangular amb un pati central del qual es conserven importants restes. A la façana principal, s’hi veuen dues finestres gòtiques d’arquets trilobulats amb llurs columnes i capitells. A la part sud-est, s’hi ubica un edifici rectangular que fou una torre de notables dimensions de la fortificació (s.XIV-XV). Ha estat modificada per tal d’allotjar l’actual casa de la vila. L’església parroquial de Sant Pere es troba adossada al nord-oest del castell. És de planta rectangular. Tot i que una part dels seus murs són del s.XIV-XV, l’estructura actual és dels s.XVII-XVIII.

vilopriu

Vilopriu

Distància parcial: 1.600 Distància total: 3.550

Cruïlla. Ens trobem entremig del bosc. Seguim les indicacions de la Xarxa de Cicloturisme, girant a la dreta per un camí que baixa..

Distància parcial: 850 Distància total: 4.400

Atenció! Continuem per la carretera GIV-6311, que ens porta directament a les Olives.

Distància parcial: 800 Distància total: 5.200

Les Olives. Arribem en aquest petit poble que està centrat al voltant de l’enorme plaça rectangular que ens queda a la nostra dreta. Des de les Olives, també en podem visitar l’església de Sant Vicenç.

Les Olives

Les Olives és un poblet format per un parell de carrers i una plaça rectangular. Del nucli, en destaca l’església de Sant Vicenç, d’una nau amb una capçalera carrada, dels s.XII-XIII. L’edifici ha patit poques reformes posteriors. Va ser construït amb carreus ben escairats que formen filades seguides. La façana principal té una portalada d’arc de mig punt i un rosetó. L’edifici està coronat per un campanar de cadireta. Davant l’església hi ha una casa amb ràfecs de teulada decorats. A prop, s’hi ubica el bell casal anomenat Can Ros del s. XVIII.

lesolives

Les Olives

Distància parcial: 575 Distància total: 5.775

Cruïlla d’accés a Garrigoles. Del nucli de Garrigoles, cal destacar-ne l’església romànica de Sant Sadurní (s. XII o XIII). La ruta continua a la dreta pel camí asfaltat de la Vall que va en direcció a Verges.

Distància parcial: 2.900 Distància total: 8.675

Cruïlla. A mà dreta surt el camí que ens porta al grup de masos que formen el veïnat de la Vall. La nostra ruta continua per la carretera que seguíem.

Distància parcial: 2.600 Distància total: 11.275

Verges. Entrem a Verges pel camí rural asfaltat anomenat carrer del Padró. Girem a l’esquerra pel carrer del Llevant, que ens porta directament al camp de futbol de Verges.

Verges - Fossat i antiga muralla medieval

Verges – Fossat i antiga muralla medieval

Distància parcial: 200 Distància total: 11.475

Camp de futbol. Girem a la dreta en direcció al barri vell de Verges pel carrer de la Trencada. Des d’aquest punt, però, a mà esquerra, podem enllaçar directament amb la ruta Terra de Tramuntana, en direcció la Tallada.

Distància parcial: 250 Distància total: 11.725

Cruïlla. Atenció! Creuem la carretera per aquesta cruïlla regulada per un semàfor. Continuem recte pel carrer del Progrés. Llavors, seguim pel carrer dels Bous fins a la plaça Major. A mà dreta ens continua el mateix carrer dels Bous que tornarem a seguir. Aprofitem aquest punt per visitar el centre medieval de Verges.

Distància parcial: 300 Distància total: 12.025

Rec del Molí. Des d’aquest punt, podem observar part de les antigues muralles que defensaven la població de Verges. Sortim definitivament de Verges pel carrer de la Font.

Distància parcial: 300 Distància total: 12.325

Zona de descans de la Font. Tombem a la dreta en direcció a Jafre. Des d’aquest punt podem enllaçar rutes que ens porten cap a Torroella de Montgrí.

Distància parcial: 800 Distància total: 13.125

Cruïlla. Deixem la mota que seguíem i girem a l’esquerra per anar a trobar el camí que transcorre pel pla.

Distància parcial: 2.700 Distància total: 15.825

Jafre. Atenció! Creuem la carretera GI-634 i entrem al nucli de Jafre pel carrer de la Creu. Passem prop de l’església de sant Martí, continuem pel carrer Major i baixem posteriorment pel carrer de la Font fins a la carretera.

Distància parcial: 800 Distància total: 16.625

Seguim pel carrer de les Ferreries que, paral·lelament a la carretera, ens portarà just davant de la cruïlla que hem de seguir. Creuem la carretera i continue

Jafre

Jafre

m pel camí rural sense asfaltar en direcció a Colomers, que ens dóna una àmplia perspectiva de la plana i dels vessants del Terraprim.

Distància parcial: 1.900 Distància total: 18.525

Cruïlla. Girem a la dreta pel camí rural asfaltat que ens portarà una altra vegada a la carretera GI-634. A l’esquerra podem accedir a la presa de Colomers.

Distància parcial: 150 Distància total: 18.675

Atenció! Creuem la carretera GI-634 i enllacem pel carril bici que ens portarà directament a Colomers.

Distància parcial: 150 Distància total: 18.675

Colomers. Entrem al nucli de Colomers pujant per un carrer fins a la plaça de San Llenç. Seguim per un carreró molt estret, dit carrer de Cervantes.

Distància parcial: 300 Distància total: 19.125

Arribem a la plaça de la Vila i, ràpidament, a la plaça de l’Església, el punt on hem iniciat el nostre itinerari.

http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=1740691 

EL TERRAPRIMS

La ruta, que empieza en Colomers, nos llevará a recorrer diferentes espacios que forman parte de la Sierra de Valldavià o que, como mínimo, están muy cerca de ella. Estas tierras están emplazadas entre el Ter y el Fluvià, aunque la mayor parte de los arroyos abocan sus aguas en la Cuenca del ter. Es una zona bastante accidentada y muy boscosa, dominada especialmente por el pino blanco, de límites poco precisos y conocida como Terraprims.

Ficha técnica 

· Punto de partida y punto de llegada: Desde la plaza de l’Església de Colomers. A Colomers podemos acceder desde Verges por la carretera GI-634.
· Kilometraje: 19 km 125 m.
· Tiempo efectivo de marcha: 1 h 35 min.
· Tiempo aproximado: 2 h 45 min.
· Esfuerzo/dificultad: medio – alto.
· Señalización: El itinerario está señalizado por la Red de Cicloturismo.

Ruta

Colomers

Situado en una loma, en la ribera izquierda del Ter, es un pequeño núcleo con calles estrechas e irregulares. Antiguamente amurallado, hoy sólo queda un portal adintelado al oeste. La iglesia parroquial está dedicada a Santa Maria y fue construida en estilo románico. Es de una sola nave, con un ábside semicircular y capillas laterales, en las que destacan los bellos capiteles románicos. El edificio ha sufrido varias modificaciones posteriores. En los s. XVI-XVII, el templo fue fortificado.  

En la parte baja de la población se encuentra la capilla de Sant Llenç, de una nave con un ábside semicircular en la parte desaparecido. Es de origen románico, pero fue reformada en los s .XIII-XIV. En el conjunto del núcleo hay interesantes casas de los s. XVII-XIX.

Distancia parcial: 0 Distancia total: 0

Colomers. La salida del itinerario se hace desde la plaza de l’Església. Si accedemos a Colomers en coche, lo podremos aparcar en una zona preparada que hay al lado de la carretera GI-634. Desde la plaza, cogeremos la calle Major que sube ligeramente y, posteriormente, enlazaremos con la calle Travessia de Vilopriu.

Distancia parcial: 100 Distancia total: 100

Salimos de Colomers por el camino de tierra que nos lleva en dirección a Vilopriu, llamada Camí Vell. El camino nos da una bonita perspectiva de las características orográficas del Terraprim, donde los campos de cultivo recortan los bosques de pinos y encinas.

Distancia parcial: 1.850 Distancia total: 1.950

Vilopriu. Nos encontramos en un cruce cerca del mas Felip. La ruta continúa hacia la derecha por el camino que sube en dirección a una zona boscosa, con las características propias del Terrapim. Pero antes nos podemos dirigir al núcleo del Vilopriu para visitarlo.

Vilopriu

Vilopriu es un tranquilo pueblo ordenado alrededor del castillo y la iglesia. El castillo es un gran edificio de planta rectangular con un patio central del cual se conservan importantes restos. En la fachada principal, pueden verse dos ventanas góticas de arcos trilobulados con sus columnas y capiteles. En la parte sureste, se ubica un edificio rectangular que fue una torre de fortificación de notables dimensiones (s.XIV-XV). Ha sido modificada para poder alojar la actual casa de la vila. La iglesia parroquial se Sant Pere se encuentra adosada al norestes del castillo. Es de planta rectangular. A pesar de que una parte de sus muros son de los s. XIV-XV, la estructura actual es de los  s.XVII-XVIII.

Distancia parcial: 1.600 Distancia total: 3.550

Cruce. Nos encontramos en el bosque. Seguimos las indicaciones de la Red de Cicloturismo, girando a la derecha por un camino que baja.

Distancia parcial: 850 Distancia total: 4.400

¡Cuidado! Continuamos por la carretera GIV-6311, que nos lleva directamente a les Olives.

Distancia parcial: 800 Distancia total: 5.200

Les Olives. Llegamos a este pequeño pueblo que está centrado alrededor de la enorme plaza rectangular que nos queda a la derecha. De Les Olives, también podemos visitar la iglesia de Sant Vicenç.

Les Olives

Les Olives es un pueblito formado por un par de calles y una plaza rectangular. Del núcleo destaca la iglesia de Sant Vicenç, de una nave con cabecera escuadrada, de los s. XII-XIII. El edificio ha sufrido pocas reformas posteriores. Fue construido con piedras bien escuadradas que forman hileras seguidas. La fachada principal tiene una portalada de arco de medio punto y una roseta. El edificio está coronado por un campanario de sillas. Delante de la iglesia hay una casa con los aleros del tejado decorados. Cerca se encuentra la bella casona llamada Can Ros del s. XVIII.

Distancia parcial: 575 Distancia total: 5.775

Cruce de acceso a Garrigoles. Del núcleo de Garrigoles, hay que destacar la iglesia románica de Sant Sadurní (s. XII o XIII). La ruta continúa a la derecha por el camino asfaltado de la la Vall que va en dirección a Verges.

Distancia parcial: 2.900 Distancia total: 8.675

Cruce. A mano derecha sale el camino que nos conduce al grupo de masías que forman el vecindario de la Vall. Nuestra ruta continúa por la carretera que seguíamos.

Distancia parcial: 2.600 Distancia total: 11.275

Verges. Entramos en verges por el camino rural asfaltado, llamado calle del Pedró. Giramos a la izquierda por la calle del Llevant, que nos lleva directamente al campo de fútbol de Verges

Fossat històric de les muralles medievals

Distancia parcial: 200 Distancia total: 11.475

Campo de fútbol. Giramos a la derecha en dirección al barrio viejo de Verges por la calle Trencada.          

Distancia parcial: 250 Distancia total: 11.725

Cruce. ¡Cuidado! Cruzamos la carretera por este cruce regulado por un semáforo. Continuamos rector por la calle del Progrés. Después seguimos por la calle Bous hasta la plaza Major. A mano derecha continúa la misma calle Bous que volveremos a seguir. Aprovechamos este punto para visitar el centro medieval de Verges.

Distancia parcial: 300 Distancia total: 12.025

Rec del Mol (Acequia del Molí). Desde este punto podemos observar parte de las antiguas murallas que defendían la población de Verges. Salimos definitivamente de Verges por la calle de la Font.

Distancia parcial: 300 Distancia total: 12.325

Zona de descanso de la Font. Giramos a la derecha en dirección a Jafre. Desde este punto podemos enlazar con las rutas que nos llevan hacia Torroella de Montgrí.

Distancia parcial: 800 Distancia total: 13.125

Cruce. Dejamos la mota que seguíamos y giramos a la izquierda para ir a buscar el camino que transcurre por el llano.

Distancia parcial: 2.700 Distancia total: 15.825

Jafre. ¡Cuidado! Cruzamos la carretera GI-634 y entramos en el núcleo de Jafre por la calle de la Creu. Pasamos cerca de la iglesia de Sant Martí, continuamos por la calle Major y bajamos posteriormente por la calle de la Font hasta la carretera.

Jafre

Distancia parcial: 800 Distancia total: 16.625

Seguimos por la calle Ferreries que, paralelamente a la carretera, nos llevará justo delante del cruce que tenemos que seguir. Cruzamos la carretera y continuamos por el camino rural sin asfaltar en dirección Colonmers, que nos da una amplia perspectiva del llano y de las vertientes del Terraprim.  

Distancia parcial: 1.900 Distancia total: 18.525

Cruce. Giramos a la derecha por el camino rural asfaltado que nos llevará otra vez a la carretera GI-634. A la izquierda podemos acceder a la presa de Colomers.  

Distancia parcial: 150 Distancia total: 18.675

¡Cuidado! Cruzamos la carretera GI-634 y enlazamos por el carril bici que nos llevará directamente a Colomers.

Distancia parcial: 150 Distancia total: 18.675

Colomers. Entramos en el núcleo de Colomers subiendo por una calle hasta la plaza de Sant Llenç. Seguimos por un callejón muy estrecho, llamado calle Cervantes.

Distancia parcial: 300 Distancia total: 19.125

Llegamos a la plaza de la Vila y después a la plaza de l’Església, el punto donde hemos iniciado nuestro itinerario.

Deixa un comentari