Terraprims

mapa_terraprims

TERRAPRIMS

La ruta, que comença a Colomers, ens farà recórrer diferents espais que formen part de la serra de Valldavià o que, com a mínim, hi són molt propers. Aquestes terres estan emplaçades a l’interfluvi del Ter i el Fluvià, tot i que la major part de les rieres aboquen les aigües a la conca del Ter. És una zona força accidentada i molt boscosa, dominada especialment pel pi blanc, de límits poc preciosos i anomenada el Terraprims.  

Fitxa tècnica 

· Punt de sortida i punt d’arribada: Des de la plaça de l’Església de Colomers. A Colomers, hi podem accedir des de Verges per la carretera GI-634.

· Quilometratge: 19 km 125 m.
· Temps efectiu de marxa en bicicleta: 1 h 35 min.
· Temps  aproximat total: 2 h 45 min.
· Esforç/dificultat: mitjà – alt.

· Senyalització: L’itinerari està tot senyalitzat per la Xarxa de Cicloturisme.

Ruta

Colomers

Situat en un lloc enlairat, a la ribera esquerra del Ter, és un petit nucli amb carreres estrets i irregulars. Antigament emmurallat, només en resta un portal adovellat a l’oest. L’església parroquial està dedicada a Santa Maria i fou construïda d’estil romànic. És d’una sola nau, amb un absis semicircular i unes capelles laterals, on destaquen els bells capitells romànics. L’edifici ha patit diverses modificacions posteriors. Als s.XVI-XVII, el temple fou fortificat.

colomers

Colomers

A la part baixa de la població hi ha la capella de Sant Llenç, d’una nau amb un absis semicircular en part desaparegut. És d’origen romànic, però fou reformada als s.XIII-XIV. En el conjunt del nucli hi ha interessants cases del s.XVII-XIX. 

Distància parcial: 0 Distància total: 0

Colomers. La sortida de l’itinerari es fa des de la plaça de l’Església. Si accedim a Colomers en cotxe, el podrem aparcar en una zona preparada que hi ha arran de la carretera de GI-634. Des de la plaça, agafarem el carrer Major que puja lleugerament i, posteriorment, enllaçarem amb el carrer de la Travessia de Vilopriu.

Distància parcial: 100 Distància total: 100

Sortim de Colomers pel camí de terra que ens porta en direcció a Vilopriu, anomenat Camí Vell. El camí ens dóna una bonica perspectiva de les característiques orogràfiques del Terraprim, on els camps de conreu retallen els boscos de pins i alzines.

Distància parcial: 1.850 Distància total: 1.950

Vilopriu. Ens trobem en una cruïlla propera al mas Felip. La ruta continua cap a la dreta pel camí que puja en direcció a una zona boscosa, amb les característiques pròpies del Terraprim. Abans, però, ens podem dirigir al nucli de Vilopriu per visitar-lo.

Vilopriu

Vilopriu és un tranquil poble ordenat al voltant del castell i l’església. El castell és un gran edifici de planta rectangular amb un pati central del qual es conserven importants restes. A la façana principal, s’hi veuen dues finestres gòtiques d’arquets trilobulats amb llurs columnes i capitells. A la part sud-est, s’hi ubica un edifici rectangular que fou una torre de notables dimensions de la fortificació (s.XIV-XV). Ha estat modificada per tal d’allotjar l’actual casa de la vila. L’església parroquial de Sant Pere es troba adossada al nord-oest del castell. És de planta rectangular. Tot i que una part dels seus murs són del s.XIV-XV, l’estructura actual és dels s.XVII-XVIII.

vilopriu

Vilopriu

Distància parcial: 1.600 Distància total: 3.550

Cruïlla. Ens trobem entremig del bosc. Seguim les indicacions de la Xarxa de Cicloturisme, girant a la dreta per un camí que baixa..

Distància parcial: 850 Distància total: 4.400

Atenció! Continuem per la carretera GIV-6311, que ens porta directament a les Olives.

Distància parcial: 800 Distància total: 5.200

Les Olives. Arribem en aquest petit poble que està centrat al voltant de l’enorme plaça rectangular que ens queda a la nostra dreta. Des de les Olives, també en podem visitar l’església de Sant Vicenç.

Les Olives

Les Olives és un poblet format per un parell de carrers i una plaça rectangular. Del nucli, en destaca l’església de Sant Vicenç, d’una nau amb una capçalera carrada, dels s.XII-XIII. L’edifici ha patit poques reformes posteriors. Va ser construït amb carreus ben escairats que formen filades seguides. La façana principal té una portalada d’arc de mig punt i un rosetó. L’edifici està coronat per un campanar de cadireta. Davant l’església hi ha una casa amb ràfecs de teulada decorats. A prop, s’hi ubica el bell casal anomenat Can Ros del s. XVIII.

lesolives

Les Olives

Distància parcial: 575 Distància total: 5.775

Cruïlla d’accés a Garrigoles. Del nucli de Garrigoles, cal destacar-ne l’església romànica de Sant Sadurní (s. XII o XIII). La ruta continua a la dreta pel camí asfaltat de la Vall que va en direcció a Verges.

Distància parcial: 2.900 Distància total: 8.675

Cruïlla. A mà dreta surt el camí que ens porta al grup de masos que formen el veïnat de la Vall. La nostra ruta continua per la carretera que seguíem.

Distància parcial: 2.600 Distància total: 11.275

Verges. Entrem a Verges pel camí rural asfaltat anomenat carrer del Padró. Girem a l’esquerra pel carrer del Llevant, que ens porta directament al camp de futbol de Verges.

Verges - Fossat i antiga muralla medieval

Verges – Fossat i antiga muralla medieval

Distància parcial: 200 Distància total: 11.475

Camp de futbol. Girem a la dreta en direcció al barri vell de Verges pel carrer de la Trencada. Des d’aquest punt, però, a mà esquerra, podem enllaçar directament amb la ruta Terra de Tramuntana, en direcció la Tallada.

Distància parcial: 250 Distància total: 11.725

Cruïlla. Atenció! Creuem la carretera per aquesta cruïlla regulada per un semàfor. Continuem recte pel carrer del Progrés. Llavors, seguim pel carrer dels Bous fins a la plaça Major. A mà dreta ens continua el mateix carrer dels Bous que tornarem a seguir. Aprofitem aquest punt per visitar el centre medieval de Verges.

Distància parcial: 300 Distància total: 12.025

Rec del Molí. Des d’aquest punt, podem observar part de les antigues muralles que defensaven la població de Verges. Sortim definitivament de Verges pel carrer de la Font.

Distància parcial: 300 Distància total: 12.325

Zona de descans de la Font. Tombem a la dreta en direcció a Jafre. Des d’aquest punt podem enllaçar rutes que ens porten cap a Torroella de Montgrí.

Distància parcial: 800 Distància total: 13.125

Cruïlla. Deixem la mota que seguíem i girem a l’esquerra per anar a trobar el camí que transcorre pel pla.

Distància parcial: 2.700 Distància total: 15.825

Jafre. Atenció! Creuem la carretera GI-634 i entrem al nucli de Jafre pel carrer de la Creu. Passem prop de l’església de sant Martí, continuem pel carrer Major i baixem posteriorment pel carrer de la Font fins a la carretera.

Distància parcial: 800 Distància total: 16.625

Seguim pel carrer de les Ferreries que, paral·lelament a la carretera, ens portarà just davant de la cruïlla que hem de seguir. Creuem la carretera i continue

Jafre

Jafre

m pel camí rural sense asfaltar en direcció a Colomers, que ens dóna una àmplia perspectiva de la plana i dels vessants del Terraprim.

Distància parcial: 1.900 Distància total: 18.525

Cruïlla. Girem a la dreta pel camí rural asfaltat que ens portarà una altra vegada a la carretera GI-634. A l’esquerra podem accedir a la presa de Colomers.

Distància parcial: 150 Distància total: 18.675

Atenció! Creuem la carretera GI-634 i enllacem pel carril bici que ens portarà directament a Colomers.

Distància parcial: 150 Distància total: 18.675

Colomers. Entrem al nucli de Colomers pujant per un carrer fins a la plaça de San Llenç. Seguim per un carreró molt estret, dit carrer de Cervantes.

Distància parcial: 300 Distància total: 19.125

Arribem a la plaça de la Vila i, ràpidament, a la plaça de l’Església, el punt on hem iniciat el nostre itinerari.

http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=1740691

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s