Comtat d’Empúries

cat2Mapa Comtat d'Empúries

COMTAT D’EMPÚRIES

L’itinerari ens permet recórrer alguns dels territoris que durant l’edat mitjana van formar part de l’antic comtat d’Empúries, tals com els castros (‘castells’ en llatí) de Bellcaire d’Empordà, de la Tallada i de Verges. Les desavinences entre el comte emporità i la corona catalana, posseïdora de la vila reial de Torroella de Montgrí, van fer que el territori patís modificacions considerables a causa de les estratègies politicomilitars d’uns i altres: el 1302 es fa anul·lar el braç nord del ter, cosa que va provocar que les terres del rei s’inundessin més sovint i que, al llarg del temps, el port de Torroella, situat a la desembocadura del Ter, desaparegués per l’acumulació de sediments.

Fitxa tècnica

· Punt de sortida i punt d’arribada: A l’entrada de Torroella de Montgrí per la C-31 des de Pals i un cop creuat el Ter, hi ha l’aparcament públic al costat dels Serveis Mèdics de la població (CAP).
· Quilometratge: 20 km 475 m.
· Temps efectiu de marxa en bicicleta: 1 h 40 min.
· Temps aproximat total: 2 h 45 min.
· Esforç/dificultat: baix.
· Senyalització: La ruta segueix totalment la Xarxa de Cicloturisme i, per tant, està senyalitzada en tot el seu recorregut.

Ruta

Distància parcial: 0 Distància total: 0

Torroella de Montgrí. Sortim de l’aparcament que hi ha davant del Centre d’Atenció Primària (CAP) de Torroella de Montgrí. Agafem el carrer del Dr. Molinas que passa entremig del CAP i un bloc de pisos.

Distància parcial: 200 Distància total: 200

Enllacem amb el carrer de Vicenç Bou. La ruta continua a l’esquerra. Atenció! El carril de l’esquerra és d’una sola direcció. Creuem el passeig arbrat que hi ha al mig i girem pel carril de pujada. Ràpidament, deixem la plaça d’Espanya a la dreta, passem la plaça de Quintana i Combis i, seguint les indicacions de “totes direccions”, enllacem amb el carrer de Figueres i després amb el carrer de la Tramuntana.

Torroella de Montgrí

Torroella de Montgrí es troba a la ribera esquerra del Ter, al peu del massís del Montgrí. La vila ha crescut al voltant de dos barris d’origen diferent: el nucli altmedieval, que està format per carrers estrets i desordenats al voltant de l’església parroquial de Sant Genís i l’antic palau reial, i l’eixample, iniciat als s. XIII-XIV que, fou construït seguint un urbanisme regular, formant quadrícules. El seu centre és la plaça Major. La vila conserva part de les muralles medievals amb algunes de les torres. Pels carrers poden observar-se antics casals i palaus del s. XVI.

Torroella de Montgrí

Torroella de Montgrí

Distància parcial: 700 Distància total: 900

Atenció! Creuem la carretera C-31 per un dels passos de vianants que hi ha propers i continuem recte pel carrer del Roser.

Distància parcial: 200 Distància total: 1.100

Cruïlla. Agafem el camí de terra que ens surt a l’esquerra anomenat carrer de Josep Carner. Allí trobarem la capell del Roser.

Distància parcial: 750 Distància total: 1.850

Cruïlla. En aquesta àmplia cruïlla hi ha l’entrada d’una de les cooperatives de fruites de la comarca. Seguim recte per una zona que s’està urbanitzant.

Distància parcial: 800 Distància total: 2.650

Ullà. Entrem al nucli passant molt a prop del camp de futbol. Continuem pel carrer principal.

Ullà

Ullà

Distància parcial: 250 Distància total: 2.900

Sortim d’Ullà per la pista rural asfaltada que en baixa ràpidament. Abans de marxar-ne definitivament, ens aturarem a visitar els elements patrimonials que guarden els carrers estrets i costeruts d’Ullà.

Distància parcial: 430 Distància total: 3.330

Cruïlla. Un cop hem arribat a la plana, girem a la dreta en direcció a Bellcaire d’Empordà.

Distància parcial: 1.300 Distància total: 4.630

Cruïlla. Seguim recte. A la dreta hi ha el camí d’accés a l’ermita de Santa Caterina, d’estil gòtic tardà, modificada al s. XVIII.

Distància parcial: 1.000 Distància total: 5.630

Bellcaire d’Empordà. Atenció! Creuem la carretera GI-632 i entrem a la població pel carrer del Molí.

Distància parcial: 100 Distància total: 5.730

Al primer encreuament girem a l’esquerra pel carrer dels Segalars, just abans de creuar el rec del Molí. Abans, però, podem continuar carrer del Molí amunt per anar a visitar l’església romànica de Sant Joan i el castell medieval de Bellcaire, que pertanyia als comtes d’Empúries.

Bellcaire d’Empordà

El poble de Bellcaire està situat dalt d’un turó que domina la plana i proper al massís del Montgrí. A la part alta, el castell palau (1303) fou la residència habitual dels comtes d’Empúries als s.XIII-XIV. És un edifici de planta quadrada amb un petit pati central i la capella de Santa Maria. Actualment, s’hi troben l’església i l’Ajuntament del poble. AL voltant, sota la protecció de l’antic recinte, podem observar-hi bells casals amb façanes renaixentistes. Davallant al nord del castell palau, hi trobem la petita església de sant Joan. D’estil preromànic i modificada durant el romànic, fou l’antiga església parroquial fins fa uns segles.

Bellcaire d'Empordà

Bellcaire d’Empordà

Distància parcial: 250 Distància total: 5.980

Cruïlla. En una esplanada força àmplia agafem el camí que en surt a mà dreta i que va paral·lel al rec del Molí. Suposadament, el recorregut del rec del Molí que seguirem coincideix amb l’antic braç nord del Ter, que, tal com dèiem més amunt, el comte d’Empúries va desviar per motius estrategicomilitars i va inundar les terres del rei i les del bisbe de Girona.

Distància parcial: 1.800 Distància total: 7.780

Cruïlla del mas Duran. Tombem a la dreta i creuem el rec del Molí per un petit pont i ràpidament girem a l’esquerra seguint el camí que va paral·lel al rec.

Distància parcial: 2.650 Distància total: 10.430

Verges. Atenció! Creuem la carretera C-31 i continuem pel carrer de Bellcaire que queda davant nostre.

Verges

Verges

Distància parcial: 220    Distància total: 10.650

Atenció! Creuem la carretera C-252 i continuem recte pel carrer de la Davallada. Al primer encreuament girem a la dreta i seguim pel carrer d’Empordà. Al final, girem a l’esquerra, pugem pel carrer del Progrés i enllacem amb el carrer dels Bous que ens portarà a la plaça Major. Des de la plaça Major continua el carrer dels Bous que, creua el rec del Molí que prové de Colomers i Jafre. Sortim de Verges pel carrer de la Font.

Distància parcial: 500 Distància total: 11.150

Zona de descans de la Font. Girem a l’esquerra.

Distància parcial: 175 Distància total: 11.425

Cruïlla. Baixem de la mota per seguir el camí que ens queda per sota.

Distància parcial: 1.300 Distància total: 12.725

Mas Badia. Seguim pel camí rural asfaltat. En aquest mas, s’hi desenvolupen noves tècniques agrícoles per aplicar al cultiu de fruiters.

Distància parcial: 350 Distància total: 13.075

Cruïlla. Girem a la dreta en direcció a Canet de la Tallada.  

Distància parcial: 300 Distància total: 13.375

Canet de la Tallada. Girem a l’esquerra pel carrer del Raval de Baix, on trobarem la petita església de Canet consagrada a Sant Mateu (edifici actual dels s. XVII-XVIII), que històricament ja pertanyia al castell de la Tallada, possessió del comte d’Empúries.

Canet de la Tallada

Canet de la Tallada

Distància parcial: 400 Distància total: 13.975

Cruïlla. Continuem recte. Durant tot el recorregut se’ns fa evident el domini del castell del Montgrí, situat a la muntanya de Santa Caterina. El castell, inacabat, el va fer construir el rei Jaume II com a avançada dels seus dominis davant el comtat d’Empúries.

Distància parcial: 400 Distància total: 14.375

Cruïlla. Girem a la dreta.

Distància parcial: 1.150 Distància total: 15.525

Cruïlla. Girem a l’esquerra. A mà dreta ens queda el mas d’en Mac.

Distància parcial: 150 Distància total: 15.675

Cruïlla. Continuem recte i ens endinsem en una zona agrícola on domina el cultiu de pomeres.

Distància parcial: 1.700 Distància total: 17.375

Cruïlla. Tombem a la dreta, tal com indiquen les senyalitzacions.

Distància parcial: 1.200 Distància total: 18.575

La Resclosa. Passem pel costat d’aquesta infraestructura hidràulica datada del 1670 que, desviava par de l’aigua del ter per alimentar els molins que hi havia a la banda esquerra del riu. Seguim pel camí paral·lel al Ter.

Distància parcial: 1.000 Distància total: 19.575

Cruïlla. Deixem de seguir la mota del Ter i girem a l’esquerra per entrar a Torroella de Montgrí flanquejats per uns immensos plataners.

Distància parcial: 400 Distància total: 19.975

Torroella de Montgrí. A la cruïlla girem a la dreta per un aparcament i agafem el carrer del Safareig. En aquesta zona hi ha els antics safareigs públics que servien antigament per a rentar-hi la roba.

Distància parcial: 200 Distància total: 20.175

Cruïlla. Girem a la dreta pel carrer de Vicenç Bou.

Distància parcial: 300 Distància total: 20.475

Cruïlla. Girem a la dreta pel carrer del Dr. Molinas i retornem al punt d’inici de l’itinerari.

LE COMTÉ D’EMPÚRIESbandera frança

Mapa Comtat d'Empúries

LE COMTÉ D’EMPÚRIES

L’itinéraire vous permet de parcourir quelques-uns des territoires qui faisaient partie, au Moyen Âge, de l’ancien comté d’Empúries, notamment les castros (“châteaux” en latin) de Bellcaire d’Empordà, de la Tallada et de Verges. Les désaccords entre le comte d’Empúries et la couronne catalane, à laquelle appartient le bourg Royal de Torroella de Montgrí, ont donné lieu à de considérables modifications du territoire à cause des stratégies politico-militaires des uns et des autres: en 1302, le bras nord du Ter fut annulé, ce qui entraîné une inondation plus fréquente des terres du roi et la disparition, au fil du temps, du port de Torroella, situé dans l’embouchure du Ter, à cause de l’accumulation des sédiments.

Fiche technique 

· Point de départ et point d’arrivée: À l’entrée de Torroella de Montgrí par la C-31, venant de Pals et après avoir traversé le Ter, il y a un parking public à côté du Dispensaire Médical (CAP) de la localité.
· Kilométrage: 20 km 475 m.
· Durée réelle de marche : 1 h 40 min.
· Durée approximative totale : 2 h 45 min.
· Niveau de difficulté : facile.
· Balisage : Le circuit suit tout le Réseau de Cyclotourisme ; il est donc signalé sur tout le parcours.

Route

Distance partielle: 0 Distance totale: 0

Torroella de Montgrí. Partez du parking qui se trouve en face du Dispensaire Médical (CAP) de Torroella de Montgrí. Prenez la rue du Dr Molinas qui passe entre le CAP et un immeuble.

Distance partielle: 200 Distance totale: 200

Vous rejoignez la rue de Vicenç Bou. Le circuit continue à gauche. Attention ! La voie de gauche est à unique. Traversez l’allée boisée du milieu et empruntez la voie qui monte. Peu après, laissez la place d’Espanya sur la droite, passez la place de Quintana i Combis et, en suivant les indications « toutes directions », rejoignez la rue de Figueres, puis la rue de la Tramuntana.

Torroella de Montgrí

Torroella de Montgrí se trouve sur la rive gauche du Ter, au pied du massif du Montgrí. Le bourg s’est développé autour de deux quartiers d’origine différente : le centre haut Moyen Âge, constitué de rues étroites distribuées irrégulièrement autour de l’église paroissiale de Sant Genís et de l’ancien palais royal, et le nouveau quartier, dont la construction a été entreprise aux XIIIe – XIVe siècles suivant une répartition régulière de l’espace en formant des quadrillages. Le centre est la Plaça Major. Le bourg conserve une partie des murailles médiévales avec quelques-unes des tours. Dans les rues, vous pourrez y voir d’anciens manoirs et des palais du XVIe siècle.

Torroella de Montgrí

Torroella de Montgrí

Distance partielle: 700 Distance totale: 900

Attention! Traversez la route C-31 en empruntant un des passages piétons qui se trouve à proximité et continuez tout droit dans la rue du Roser.

Distance partielle: 200 Distance totale: 1.100

Carrefour: Prenez le chemin de terres sur votre gauche dit “Carrer de Josep Carner”. Là, vous tomberez sur la chapelle du Roser

Distance partielle: 750 Distance totale: 1.850

Carrefour. À ce grand carrefour se trouve l’entrée de l’une des coopératives de fruits de la région. Continuez tout droit dans une zone en cours d’aménagement.

Distance partielle: 800 Distance totale: 2.650

Ullà. Entrez dans le centre de ce village en passant tout près du terrain de football. Continuez dans la rue principale.

Ullà

Ullà

Distance partielle: 250 Distance totale: 2.900

Quittez Ullà en empruntant la piste rurale goudronnée qui descend rapidement. Mains avant de partir, prenez le temps de visiter le patrimoine urbanistiques conservé dans les rues étroites et en pente d’Ullà.

Distance partielle: 430 Distance totale: 3.330

Carrefour. Une fois dans la plaine, tournez à droite en direction de Bellcaire d’Empordà.

Distance partielle: 1.300 Distance totale: 4.630

Carrefour. Continuez tout droit. À droite, vous trouverez le chemin d’accès à l’ermitage de Santa Caterina, de style gotiques tardif, modifié au XVIIIe siècle.

Distance partielle: 1.000 Distance totale: 5.630

Bellcaire d’Empordà. Attention! Traversez la route GI-632 et entrez dans le village par la rue du Molí.

Distance partielle: 100 Distance totale: 5.730

Au premier croisement, prenez à gauche la rue des Segalars, juste avant de traverser la rigole du Molí. Mais, avant, vous pouvez remonter la rue du Molí pour aller visiter l’église romane de Sant Joan et le château médiéval de Bellcaire, qui appartenait aux comtes d’Empúries.

Bellcaire d’Empordà

Le village de Bellcaire est situé près du massif du Montgrí, en haut d’une colline qui surplombe la plaine. Dans la partie haute, le château-palais (1303) fut la résidence habituelle des comtes d’Empúries aux XIIIe siècles. Il s’agit d’un édifice à plan carré avec une petite cour centrale et la chapelle de Santa maria. De nos jours, s’y trouvent l’église et la Mairie du village. Autour, protégés par l’ancienne enceinte, vous pourrez admirer les beaux manoirs aux façades Renaissance. Devant, au nord du château-palais, vous trouverez la petite église de Sant Joan. De style préroman puis modifiée pendant l’époque romane, elle fut, jadis, l’église paroissiale mais a cessé de l’être il y a déjà quelques siècles.

Bellcaire d'Empordà

Bellcaire d’Empordà

Distance partielle: 250 Distance totale: 5.980

Carrefour. Sur une énorme esplanade, prenez le chemin qui part à main droite et qui longe la rigole du Molí. Le parcours de la rigole du Molí que vous suivrez est supposé coïncider avec l’ancien bras nord du Ter, que le comte d’Empúries, comme nous le disions plus haut, a détourné pour des raisons stratégiques et militaires et qui a inondé les terres du roi et celles de l’évêque de Girone.

Distance partielle : 1.800 Distance totale: 7.780

Carrefour du mas Duran. Tournez à droite et traversez la rigole du Molí sur un petit pont et, peu après, tournez à gauche en suivant le chemin qui longe la rigole.

Distance partielle: 2.650 Distance totale: 10.430

Verges. Attention! Traversez la route C-31 et continuez dans la rue de Bellcaire en face de vous.

Verges

Verges

Distance partielle: 220 Distance totale: 10.650

Attention! Traversez la route C-252 et continuez tout droit dans la rue de la Davallada. Au premier croisement, tournez à droite et suivez la rue d’Empordà. Au bout, tournez à gauche, remontez la rue du Progrès et rejoignez la rue des Bous qui vous mènera à la Plaça Major. Ceci étant, la rue des Bous continue au-delà de la Plaça major et traverse la rigole du Molí qui vient de Colomers et de Jafre. Quittez Verges en empruntant la rue de la Font.

Distance partielle: 500 Distance totale: 11.150

Aire de repos de la Font. Tournez à gauche.

Distance partielle: 100 Distance totale: 11.250

Attention! Traversez la route C-252 et continuez sur le chemin de terre en face de vous.

Distance partielle: 175 Distance totale: 11.425

Carrefour. Descendez la butte pour suivre le chemin qui se trouve en contrebas.

Distance partielle: 1.300 Distance totale: 12.725

Mas Badia. Suivez le chemin rural goudronné. De nouvelles techniques agricoles sont développées, dans ce mas, pour les appliquer ensuite à culture des arbres fruitiers.

Distance partielle: 350 Distance totale: 13.075

Carrefour. Tournez à droite en direction de Canet de la Tallada.

Distance partielle: 300 Distance totale: 13.375

Canet de la Tallada. Prenez à gauche la rue du raval de Baix, où vous trouverez la petite église de Canet dédiée à Sant Mateu, qui, historiquement, appartenait déjà au château de la Tallada, propriété du comte d’Empúries.

Canet de la Tallada

Canet de la Tallada

Distance partielle: 400 Distance totale: 13.775

Carrefour. Quittez Canet de la Tallada, laissez la route goudronnée et prenez à droite un chemin de terre.

Distance partielle: 200 Distance totale: 13.975

Carrefour. Continuez tout droit. Sur le parcours, on voit nettement que le château du Montgrí, situés sur la montagne de santa Caterina, domine la vallée. C’est le roi Jaume II qui a fait construire le château, inachevé, comme point avancé de ses domaines face comté d’Empúries.

Distance partielle: 400 Distance totale: 14.375

Carrefour. Tournez à droite.

Distance partielle: 1.150 Distance totale: 15.525

Carrefour. Tournez à gauche. À droite, vous avez le Mas d’en Mac.

Distance partielle: 150 Distance totale: 15.675

Carrefour. Continuez tout droit et vous pénétrerez dans une zone agricole où domine la culture des pommiers.

Distance partielle: 1.700 Distance totale: 17.375

Carrefour. Tournez à droite, en suivant les indications du balisage.

Distance partielle: 1.200 Distance totale: 18.575

La Resclosa (écluse ou barrage). Vous passez à côté de cette infrastructure hydraulique qui date de 1670 et qui détournait une partie de l’eau du Ter pour alimenter les moulins se trouvant sur la rive gauche du fleuve. Suivez le chemin qui longe le Ter.

Distance partielle: 1.000 Distance totale: 19.575

Carrefour. Vous abandonnez la butte du Ter tournez à gauche pour entrer à Torroella de Montgrí qui est flanquée d’immenses platanes.

Distance partielle: 400 Distance totale: 19.975

Torroella de Montgrí. Au carrefour, tournez à droite en passant par un parking et prenez la rue du Safareig (le lavoir). Dans cette zone, il y a les anciens lavoirs publics qui servaient autrefois à laver le linge.

Distance partielle: 200 Distance totale: 20.175

Carrefour. Prenez à droite la rue de Vicenç Bou.

Distance partielle: 300 Distance totale: 20.475

Carrefour. Prenez à droite la rue du Dr Molinas pour revenir au point de départ de l’itinéraire.EL CONDADO DE EMPÚRIES

El itinerario nos permite recorrer algunos de los territorios que durante la edad media formaron parte del antiguo condado de Empúries, tales como los castros (“castillos” en latín) de Bellcaire d’Empordà, la Tallada y Verges. Las desavenencias entre el conde ampurdanés y la corona catalana, poseedora de la villa real de Torroella de Montgrí, hicieron que el territorio sufriera modificaciones considerables a causa de las estrategias político militares de unos y otros: en 1302 se hizo anular el brazo Norte del Ter, cosa que provocó que las tierras del rey se inundaran más a menudo y que, a lo largo del tiempo, el Puerto de Torroella, situado en la desembocadura del Ter, desapareciera debido a la acumulación de sedimentos.

Ficha técnica 

· Punto de partida y punto de llegada: En la entrada de Torroella de Montgrí por la C-31 desde Pals y después de cruzar el Ter, se encuentra el aparcamiento público al lado de los Servicios Médicos de la población (CAP).
· Kilometraje: 20 km 475 m.
· Tiempo efectivo de marcha: 1 h 40 min.
· Tiempo total aproximado: 2 h 45 min.
· Esfuerzo/dificultad: bajo.
· Señalización: La ruta sigue totalmente la Red de Cicloturismo y, por lo tanto, está señalizada en todo su recorrido.

Ruta

Distancia parcial: 0 Distancia total: 0

Torroella de Montgrí. Salimos desde el aparcamiento que hay delante del Centro de Atención Primaria (CAP) de Torroella de Montgrí. Cogemos la calle Dr. Molinas, que pasa entre el CAP y un bloque de pisos.

Distancia parcial: 200 Distancia total: 200

Enlazamos con la calle Vicenç Bou. La ruta continúa a la izquierda. ¡Cuidado! El carril de la izquierda es de una sola dirección. Cruzamos el paseo arbolado que hay en medio y giramos por el carril de subida. Rápidamente, dejamos la plaza Espanya a la derecha, pasamos la plaza Quintana i Combis y, siguiendo las indicaciones de “totes direccions” (“todas direcciones”), enlazamos con la calle Figueres y después con la calle Tramuntana.

Torroella de Montgrí

Torroella de Montgrí se encuentra en la ribera izquierda del Ter, al pie del macizo del Montgrí. La villa ha crecido alrededor de dos Barrios de distinto origen: el núcleo altomedieval, que está formado por las calles estrechas y el antiguo Palacio real, y el ensanche, iniciado en el s. XIII-XIV, que fue construido siguiendo un urbanismo regular, formando cuadrículas. Su centro es la plaza Major. La villa conserva parte de las murallas medievales con algunas de las torres. Por las calles se pueden observar antiguas casonas y palacios del s. XVI.

Torroella de Montgrí

Distancia parcial: 700 Distancia total: 900

¡Cuidado! Cruzamos la carretera C-31 por uno de los pasos de cebra cercanos y continuamos recto por la calle del Roser.

Distancia parcial: 200 Distancia total: 1.100

Cruce. Cogemos el camino de tierra que sale a nuestra izquierda y que se llama calle Josep Carner. Allí encontramos la capilla del Roser.

Distancia parcial: 750 Distancia total: 1.850

Cruce. En este amplio cruce se encuentra la entrada de una de las cooperativas de frutas de la comarca. Seguimos recto por una zona que se está urbanizando.

Distancia parcial: 800 Distancia total: 2.650

Ullà. Entramos en el núcleo pasando muy cerca del campo de fútbol. Continuamos por la calle principal.

Ullà

Distància parcial: 250 Distància total: 2.900

Salimos de Ullà por la pista rural asfaltada que desciende rápidamente. Antes de marcharnos definitivamente, nos paramos a visitar los elementos patrimoniales que guardan las calles estrechas y ascendientes de Ullà.

Distancia parcial: 430 Distancia total: 3.330

Cruce. Una vez en el llano, giramos a la derecha en dirección a Bellcaire d’Empordà.

Distancia parcial: 1.300 Distancia total: 4.630

Cruce. Seguimos recto. A la derecha se encuentra el camino de acceso a la ermita de Santa Caterina, de estilo gótico tardío, modificada en el s.XVIII.

Distancia parcial: 1.000 Distancia total: 5.630

Bellcaire d’Empordà. ¡Cuidado! Cruzamos la carretera GI-632 y entramos en la población por la calle del Molí.

Distancia parcial: 100 Distancia total: 5.730

En el primer cruce giramos a la izquierda por la calle Segalars, justo antes de cruzar el rec del Molí (Acequia del Molí). Pero antes podemos continuar calle del Molí arriba para ir a visitar la Iglesia románica de Sant Joan y el castillo medieval de Bellcaire, que pertenecía a los condes de Empúries.

Bellcaire d’Empordà

El pueblo de Bellcaire está situado en la cima de una loma que domina el llano, cerca del macizo del Montgrí. En la parte alta, el Castillo Palacio (1303) fue la residencia habitual de los condes de Empúries en los s.XIII-XIV. Es un edificio de planta cuadrada con un pequeño patio central y la capilla de Santa Maria. Actualmente, se encuentran allí la iglesia y el Ayuntamiento del pueblo. Alrededor, bajo la protección del antiguo recinto, podemos observar bellas casones con fachadas renacentistas. Bajando al Norte del castillo Palacio, encontramos la pequeña Iglesia de Sant Joan. De estilo prerrománico y modificada durante el románico, fue la antigua Iglesia parroquial hasta hace unos siglos.

Bellcaire d’Empordà

Distancia parcial: 250 Distancia total: 5.980

Cruce. En una explanada bastante amplia cogemos el camino que sale a mano derecha y que va paralelo a la acequia del Molí. Supuestamente, el recorrido de la acequia del Molí que seguiremos coincide con el antiguo brazo Norte del Ter, que, tal como decíamos anteriormente, el conde de Empúries mandó desviar por motivos estratégico-militares e inundó las tierras del rey y las del obispo de Girona.

Distancia parcial: 1.800 Distancia total: 7.780

Cruce del mas Duran. Giramos a la derecha y cruzamos la acequia del Molí por un pequeño Puente y rápidamente giramos a la izquierda siguiendo el camino que va paralelo a la acequia.

Distancia parcial: 2.650 Distancia total: 10.430

Verges. ¡Cuidado! Cruzamos la carretera C-31 y continuamos por la calle de Bellcaire que queda delante de nosotros.

Plaza Major de Verges

Distancia parcial: 220    Distancia total: 10.650

¡Cuidado! Cruzamos la carretera C-252 y continuamos rector por la calle de la Davallada. En el primer cruce giramos a la derecha y seguimos por la calle Empordà. Al final, giramos a la izquierda, subimos por la calle del Progrés y enlazamos con la calle Bous que nos llevará a la plaza Major. Desde la plaza Major, continua la calle Bous, que cruza la acequia del Molí que proviene del Colomers y Jafre. Salimos de Verges por la calle de la Font.

Distancia parcial: 500 Distancia total: 11.150

Zona de descanso de la Font. Giremos a la izquierda.

Distancia parcial: 100 Distancia total: 11.250

¡Cuidado! Cruzamos la carretera C-252 y continuamos por el camino de tierra que queda delante de nosotros.

Distancia parcial: 175 Distancia total: 11.425

Cruce. Bajamos de la mota para seguir el camino que queda debajo de nosotros.

Distancia parcial: 1.300 Distancia total: 12.725

Mas Badia. Seguimos por el camino rural asfaltado. En esta masía, se desarrollan nuevas técnicas agrícolas para aplicar a los cultivos de frutales.

Distancia parcial: 350 Distancia total: 13.075

Cruce. Giramos a la derecha en dirección a Canet de la Tallada.  

Distancia parcial: 300 Distancia total: 13.375

Canet de la Tallada. Giramos a la izquierda por la calle Raval de Baix, donde encontraremos la pequeña iglesia de Canet consagrada a Sant Mateu (edificio actual de los s. XVII-XVIII), que históricamente ya pertenecía al castillo de la Tallada, posesión del conde de Empúries.

Canet de la Tallada

Distancia parcial: 400 Distancia total: 13.975

Cruce. Continuamos recto. Durante todo el recorrido se nos hace evidente el dominio del castillo del Montgrí, situado en la montaña de Santa Caterina. El Castillo, inacabado, fue hecho construir por el rey Jaume II como avanzadilla de sus dominios ante el condado de Empúries.

Distancia parcial: 400 Distancia total: 14.375

Cruce. Giramos a la derecha.

Distancia parcial: 1.150 Distancia total: 15.525

Cruce. Giramos a la izquierda. A mano derecha nos queda el mas d’en Mac.

Distancia parcial: 150 Distancia total: 15.675

Cruce. Continuemos recto y nos adentramos en una zona agrícola en la que domina el cultivo de manzanos.

Distancia parcial: 1.700 Distancia total: 17.375

Cruce. Giramos a la derecha, tal como indican las señalizaciones.

Distancia parcial: 1.200 Distancia total: 18.575

La Resclosa. Pasamos al lado de esta infraestructura hidráulica fechada del 1670 que, desviaba parte del agua del Ter para alimentar los molinos que se encontraban en el lado izquierdo del río. Seguimos por el camino paralelo al Ter.

Distancia parcial: 1.000 Distancia total: 19.575

Cruce. Dejaremos de seguir la mota del Ter y giramos para entrar en Torroella de Montgrí flanqueados por unos inmensos plataneros.

Distancia parcial: 400 Distancia total: 19.975

Torroella de Montgrí. En el cruce giramos a la derecha por un aparcamiento y cogemos la calle del Safareig. En esta zona se encuentran los antiguos lavaderos públicos que servían antiguamente para lavar la ropa.

Distancia parcial: 200 Distancia total: 20.175

Cruce. Giremos a la derecha por la calle Vicenç Bou.

Distancia parcial: 300 Distancia total: 20.475

Cruce. Giramos a la derecha por la calle del Dr. Molinas y regresamos al punto de inicio del itinerario.

 

THE COUNTY OF EMPÚRIES

This route enables you to cover some of the territory that during the Middle Ages made up part of the old county of Empúries, such as the castros (“castle” in Latin) of Bellcaire d’Empordà, La Tallada and Verges. The disagreements between the Count of Empúries and the Catalan crown, to which the Royal town of Torroella de Montgrí belonged, meant that the territory underwent considerable changes thanks to the political and military strategies of each side. In 1302, the northern branch of the River Ter was annulled, which meant that the king’s lands flooded more often, and over time, the port of Torroella, at the estuary of the Ter, disappeared due to an accumulation of sediments.

Basic information

 

· Departure point and finishing point: At the entrance to Torroella de Montgrí on the C-31 from Pals, and having crossed the River Ter, there is a public parking area next to the town’s primacy care Medical services (CAP).
· Distance in kilometres:  20 km 475 m.
· Actual riding time: 1 h 40 min.
· Approximate total time: 2 h 45 min.
· Effort/difficulty: low.
· Signposting: The route follows the Cycle Touring Network and is, therefore, signposting along the entire route.

Route

Partial distance: 0 Total distance: 0

Torroella de Montgrí. Leave the parking area there is in front of the Primary Care Centre (CAP) in Torroella de Montgrí. Take Carrer del Dr. Molinas which goes between the CAP and block of flats.

Partial distance: 200 Total distance: 200

Join Carrer de Vicenç Bou. The route continues to the left. Careful! The route from the left goes in just on direction. Cross the avenue with trees that is in the middle and turn into the lane that goes up. You will soon leave the Plaça d’Espanya on the right, go through the Plaça de Quintana i Combis and following the “totes direccions” (all directions) signpost, join the Carrer de Figueres and after this Carrer de la Tramuntana.

Torroella de Montgrí

Torroella de Montgrí is on the left riverbank of the Ter, at the foot of El Montgrí massif. The town grew up around two areas of different origins: the late mediaeval centre that is full of narrow, unorganised streets around the parish church of Sant Genís and the old Royal palace; and the suburban development, started in the 13th-14th centuries, which was built following regular plans, forming grids. The centre of this part of the Plaça Major. The town still preserves part of the mediaeval walls with some of the towers. Along the streets you can see the old 16th century manor houses and palaces.

Partial distance: 700 Total distance: 900

Careful! Cross the C-31 on of the nearby pedestrian crossing and continue straight along Carrer del Roser.

Partial distance: 200 Total distance: 1.100

Crossroads. Take the dirt path that goes off to the left, called Carrer de Josep Carner. Here you will find the Roser Chapel.

Partial distance: 750 Total distance: 1.850

Crossroads. At this wide crossroads there is the entrance to one of the fruit cooperatives of the region. Continue straight on through an area is being built.

Partial distance: 800 Total distance: 2.650

Ullà. Enter the centre going very close to the football field. Carry on along the main road.

Ullà

Partial distance: 250 Total distance: 2.900

Leave Ullà by means of an asphalted rural track which soon goes down. Before leaving the village, take a stop to visit the heritage that can be seen in the steep, narrow streets of Ullà.

Partial distance: 430 Total distance: 3.330

Crossroads. When you reach the flat ground, turn right towards Bellcaire d’Empordà.

Partial distance: 1.300 Total distance: 4.630

Crossroads. Carry straight. On the right is the path to get to the hermitage of Santa Caterina, in late Gothic style, modified in the 18th century.

Partial distance: 1.000 Total distance: 5.630

Bellcaire d’Empordà. Careful! Cross over the GI-632 and go into the village along the Carrer del Molí.

Partial distance: 100 Total distance: 5.730

At the first crossroads, turn left, along Carrer Dels Segalars, just before crossing the Rec del Molí. Before, doing this, however, go up Carrer del Molí to visit the Romanesque church of Sant Joan and the medieval castle of Bellcaire, which belonged to the Counts of Empúries.

Bellcaire d’Empordà

The village of Bellcaire is on top of hill that looks over the plain and is close to El Montgrí massif. In the higher part, the castle-palace (1303) was the habitual residence of the Counts of Empúries in the 13th-14th centuries. it is a square Building with a small central yard and the chapel of Santa María. Today, there is the church and the Town Hall. Around it, and protected by the old site, you can observe lovely manor houses with Renaissance. Coming down to the north of the castle-palace, you will find the small church dedicated to Sant Joan. In a pre-Romanesque style and modified during the Romanesque period, it was the old parish church until some centuries ago.

Bellcaire d’Empordà

Partial distance: 250 Total distance: 5.980

Crossroads. In a fairly large esplanade take the path that comes in from the right hand side and runs parallel to the Rec del Molí. The route of the Rec del Molí that you will follow supposedly coincides with the old northern branch of the River Ter, which, as we mentioned above, the Count of Empúries deviated for military strategic reasons and flooded the land of the king and of the Bishop of Girona.

Partial distance: 1.800 Total distance: 7.780

Mas Duran Crossroads. Turn to the right and cross the Rec del Molí over a small bridge and straight afterwards turn left following the path that runs parallel to the Rec.

Partial distance: 2.650 Total distance: 10.430

Verges. Careful! Cross the C-31 and carry on the road to Bellcaire which is in front you.

Partial distance: 220 Total  distance: 10.650

Careful! Cross the C-252 and carry straight on along Carrer Davallada. At the firt crossroads turn right and follow Carrer d’Empordà. At the end, turn left, go up Carrer del Progrés and join Carrer dels Bous which take you to the Plaça Major, however, continue along Carrer dels Bous, which crosses the Rerc de Molí that comes from Colomers and Jafre. Leave Verges on Carrer de la Font.

Partial distance: 500 Total distance: 11.150

El Font rest area. Turn left.

Partial distance: 100 Total distance: 11.250

Careful! Cross the C-252 and continue along the dirt path in front of you.

Partial distance: 175 Total distance: 11.425

Crossroads. Go down the hill to follow the path below.

Partial distance: 1.300 Total distance: 12.725

Mas Badia. Follow the rural asphalted path. At the farm, new agricultural technologies are being developed to apply to fruit growing.

Partial distance: 350 Total distance: 13.075

Crossroads. Turn right towards Canet de la Tallada.

Partial distance: 300 Total distance: 13.375

Canet de la Tallada. Turn left along Carrer del Raval de Baix, where you will find the small church of Canet dedicated to Sant Mateu (the current Building is 17th-19th century), which historically belong to Tallada Castle, which belonged to the Count of Empúries.

Canet de la Tallada

Partial distance: 400 Total distance: 13.775

Crossroads Leave Canet de la Tallada, come off the asphalted road and turn right along a dirt path.

Partial distance: 200 Total distance: 13.975

Crossroads. Carry straight on. Throughout the entire route you will be aware of how El Montgrí Castle, perched on top of the mountain of Santa Caterina, dominates over everything. The unfinished castle was built by King Jaume II to advance his domains in the face of the Count of Empúries.

Partial distance: 400 Total distance: 14.375

Crossroads. Turn right.

Partial distance: 1.150 Total distance: 15.525

Crossroads. Turn left. On the right you will see the Mas d’en Mac.

Partial distance: 150 Total distance: 15.675

Crossroads. Carry straight on, though an agricultural area where there is a predominance of apple orchards.

Partial distance: 1.700 Total distance: 17.375

Crossroads. Turn right, as indicated on the signposts.

Partial Distance: 1.200 Total distance: 18.575

La Resclosa (The dam). Pass alongside this infrastructure that dates back to 1670, which deviated part of the water of the Ter, to supply the mills there were along the left side of the river. Follow the path runs parallel to the Ter..

Partial distance: 1.000 Total distance: 19.575

Crossroads. You will no longer follow the bank of the Ter, but turn left to go into Torroella de Montgrí, flanked by huge plane trees.

Partial distance: 400 Total distance: 19.975

Torroella de Montgrí. At the crossroads, turn right at a parking area and take Carrer del Safareig. In this area you will find the old public washhouses, where people in the past washed their clothes.

Partial distance: 200 Total distance: 20.175

Crossroads. Turn right along Carrer de Vicenç Bou.

Partial distance: 300 Total distance: 20.475

Crossroads. Turn right along Carrer del Dr. Molinas and return to the point from which the route started.

Deixa un comentari