Comtat d’Empúries

cat2Mapa Comtat d'Empúries

COMTAT D’EMPÚRIES

L’itinerari ens permet recórrer alguns dels territoris que durant l’edat mitjana van formar part de l’antic comtat d’Empúries, tals com els castros (‘castells’ en llatí) de Bellcaire d’Empordà, de la Tallada i de Verges. Les desavinences entre el comte emporità i la corona catalana, posseïdora de la vila reial de Torroella de Montgrí, van fer que el territori patís modificacions considerables a causa de les estratègies politicomilitars d’uns i altres: el 1302 es fa anul·lar el braç nord del ter, cosa que va provocar que les terres del rei s’inundessin més sovint i que, al llarg del temps, el port de Torroella, situat a la desembocadura del Ter, desaparegués per l’acumulació de sediments.

Fitxa tècnica

· Punt de sortida i punt d’arribada: A l’entrada de Torroella de Montgrí per la C-31 des de Pals i un cop creuat el Ter, hi ha l’aparcament públic al costat dels Serveis Mèdics de la població (CAP).
· Quilometratge: 20 km 475 m.
· Temps efectiu de marxa en bicicleta: 1 h 40 min.
· Temps aproximat total: 2 h 45 min.
· Esforç/dificultat: baix.
· Senyalització: La ruta segueix totalment la Xarxa de Cicloturisme i, per tant, està senyalitzada en tot el seu recorregut.

Ruta

Distància parcial: 0 Distància total: 0

Torroella de Montgrí. Sortim de l’aparcament que hi ha davant del Centre d’Atenció Primària (CAP) de Torroella de Montgrí. Agafem el carrer del Dr. Molinas que passa entremig del CAP i un bloc de pisos.

Distància parcial: 200 Distància total: 200

Enllacem amb el carrer de Vicenç Bou. La ruta continua a l’esquerra. Atenció! El carril de l’esquerra és d’una sola direcció. Creuem el passeig arbrat que hi ha al mig i girem pel carril de pujada. Ràpidament, deixem la plaça d’Espanya a la dreta, passem la plaça de Quintana i Combis i, seguint les indicacions de “totes direccions”, enllacem amb el carrer de Figueres i després amb el carrer de la Tramuntana.

Torroella de Montgrí

Torroella de Montgrí es troba a la ribera esquerra del Ter, al peu del massís del Montgrí. La vila ha crescut al voltant de dos barris d’origen diferent: el nucli altmedieval, que està format per carrers estrets i desordenats al voltant de l’església parroquial de Sant Genís i l’antic palau reial, i l’eixample, iniciat als s. XIII-XIV que, fou construït seguint un urbanisme regular, formant quadrícules. El seu centre és la plaça Major. La vila conserva part de les muralles medievals amb algunes de les torres. Pels carrers poden observar-se antics casals i palaus del s. XVI.

Torroella de Montgrí

Torroella de Montgrí

Distància parcial: 700 Distància total: 900

Atenció! Creuem la carretera C-31 per un dels passos de vianants que hi ha propers i continuem recte pel carrer del Roser.

Distància parcial: 200 Distància total: 1.100

Cruïlla. Agafem el camí de terra que ens surt a l’esquerra anomenat carrer de Josep Carner. Allí trobarem la capell del Roser.

Distància parcial: 750 Distància total: 1.850

Cruïlla. En aquesta àmplia cruïlla hi ha l’entrada d’una de les cooperatives de fruites de la comarca. Seguim recte per una zona que s’està urbanitzant.

Distància parcial: 800 Distància total: 2.650

Ullà. Entrem al nucli passant molt a prop del camp de futbol. Continuem pel carrer principal.

Ullà

Ullà

Distància parcial: 250 Distància total: 2.900

Sortim d’Ullà per la pista rural asfaltada que en baixa ràpidament. Abans de marxar-ne definitivament, ens aturarem a visitar els elements patrimonials que guarden els carrers estrets i costeruts d’Ullà.

Distància parcial: 430 Distància total: 3.330

Cruïlla. Un cop hem arribat a la plana, girem a la dreta en direcció a Bellcaire d’Empordà.

Distància parcial: 1.300 Distància total: 4.630

Cruïlla. Seguim recte. A la dreta hi ha el camí d’accés a l’ermita de Santa Caterina, d’estil gòtic tardà, modificada al s.XVIII.

Distància parcial: 1.000 Distància total: 5.630

Bellcaire d’Empordà. Atenció! Creuem la carretera GI-632 i entrem a la població pel carrer del Molí.

Distància parcial: 100 Distància total: 5.730

Al primer encreuament girem a l’esquerra pel carrer dels Segalars, just abans de creuar el rec del Molí. Abans, però, podem continuar carrer del Molí amunt per anar a visitar l’església romànica de Sant Joan i el castell medieval de Bellcaire, que pertanyia als comtes d’Empúries.

Bellcaire d’Empordà

El poble de Bellcaire està situat dalt d’un turó que domina la plana i proper al massís del Montgrí. A la part alta, el castell palau (1303) fou la residència habitual dels comtes d’Empúries als s.XIII-XIV. És un edifici de planta quadrada amb un petit pati central i la capella de Santa Maria. Actualment, s’hi troben l’església i l’Ajuntament del poble. AL voltant, sota la protecció de l’antic recinte, podem observar-hi bells casals amb façanes renaixentistes. Davallant al nord del castell palau, hi trobem la petita església de sant Joan. D’estil preromànic i modificada durant el romànic, fou l’antiga església parroquial fins fa uns segles.

Bellcaire d'Empordà

Bellcaire d’Empordà

Distància parcial: 250 Distància total: 5.980

Cruïlla. En una esplanada força àmplia agafem el camí que en surt a mà dreta i que va paral·lel al rec del Molí. Suposadament, el recorregut del rec del Molí que seguirem coincideix amb l’antic braç nord del Ter, que, tal com dèiem més amunt, el comte d’Empúries va desviar per motius estrategicomilitars i va inundar les terres del rei i les del bisbe de Girona.

Distància parcial: 1.800 Distància total: 7.780

Cruïlla del mas Duran. Tombem a la dreta i creuem el rec del Molí per un petit pont i ràpidament girem a l’esquerra seguint el camí que va paral·lel al rec.

Distància parcial: 2.650 Distància total: 10.430

Verges. Atenció! Creuem la carretera C-31 i continuem pel carrer de Bellcaire que queda davant nostre.

Verges

Verges

Distància parcial: 220    Distància total: 10.650

Atenció! Creuem la carretera C-252 i continuem recte pel carrer de la Davallada. Al primer encreuament girem a la dreta i seguim pel carrer d’Empordà. Al final, girem a l’esquerra, pugem pel carrer del Progrés i enllacem amb el carrer dels Bous que ens portarà a la plaça Major. Des de la plaça Major continua el carrer dels Bous que, creua el rec del Molí que prové de Colomers i Jafre. Sortim de Verges pel carrer de la Font.

Distància parcial: 500 Distància total: 11.150

Zona de descans de la Font. Girem a l’esquerra.

Distància parcial: 175 Distància total: 11.425

Cruïlla. Baixem de la mota per seguir el camí que ens queda per sota.

Distància parcial: 1.300 Distància total: 12.725

Mas Badia. Seguim pel camí rural asfaltat. En aquest mas, s’hi desenvolupen noves tècniques agrícoles per aplicar al cultiu de fruiters.

Distància parcial: 350 Distància total: 13.075

Cruïlla. Girem a la dreta en direcció a Canet de la Tallada.  

Distància parcial: 300 Distància total: 13.375

Canet de la Tallada. Girem a l’esquerra pel carrer del Raval de Baix, on trobarem la petita església de Canet consagrada a Sant Mateu (edifici actual dels s.XVII-XVIII), que històricament ja pertanyia al castell de la Tallada, possessió del comte d’Empúries.

Canet de la Tallada

Canet de la Tallada

Distància parcial: 400 Distància total: 13.975

Cruïlla. Continuem recte. Durant tot el recorregut se’ns fa evident el domini del castell del Montgrí, situat a la muntanya de Santa Caterina. El castell, inacabat, el va fer construir el rei Jaume II com a avançada dels seus dominis davant el comtat d’Empúries.

Distància parcial: 400 Distància total: 14.375

Cruïlla. Girem a la dreta.

Distància parcial: 1.150 Distància total: 15.525

Cruïlla. Girem a l’esquerra. A mà dreta ens queda el mas d’en Marc.

Distància parcial: 150 Distància total: 15.675

Cruïlla. Continuem recte i ens endinsem en una zona agrícola on domina el cultiu de pomeres.

Distància parcial: 1.700 Distància total: 17.375

Cruïlla. Tombem a la dreta, tal com indiquen les senyalitzacions.

Distància parcial: 1.200 Distància total: 18.575

La Resclosa. Passem pel costat d’aquesta infraestructura hidràulica datada del 1670 que, desviava par de l’aigua del ter per alimentar els molins que hi havia a la banda esquerra del riu. Seguim pel camí paral·lel al Ter.

Distància parcial: 1.000 Distància total: 19.575

Cruïlla. Deixem de seguir la mota del Ter i girem a l’esquerra per entrar a Torroella de Montgrí flanquejats per uns immensos plataners.

Distància parcial: 400 Distància total: 19.975

Torroella de Montgrí. A la cruïlla girem a la dreta per un aparcament i agafem el carrer del Safareig. En aquesta zona hi ha els antics safareigs públics que servien antigament per a rentar-hi la roba.

Distància parcial: 200 Distància total: 20.175

Cruïlla. Girem a la dreta pel carrer de Vicenç Bou.

Distància parcial: 300 Distància total: 20.475

Cruïlla. Girem a la dreta pel carrer del Dr. Molinas i retornem al punt d’inici de l’itinerari.

LE COMTÉ D’EMPÚRIESbandera frança

Mapa Comtat d'Empúries

LE COMTÉ D’EMPÚRIES

L’itinéraire vous permet de parcourir quelques-uns des territoires qui faisaient partie, au Moyen Âge, de l’ancien comté d’Empúries, notamment les castros (“châteaux” en latin) de Bellcaire d’Empordà, de la Tallada et de Verges. Les désaccords entre le comte d’Empúries et la couronne catalane, à laquelle appartient le bourg Royal de Torroella de Montgrí, ont donné lieu à de considérables modifications du territoire à cause des stratégies politico-militaires des uns et des autres: en 1302, le bras nord du Ter fut annulé, ce qui entraîné une inondation plus fréquente des terres du roi et la disparition, au fil du temps, du port de Torroella, situé dans l’embouchure du Ter, à cause de l’accumulation des sédiments.

Fiche technique 

· Point de départ et point d’arrivée: À l’entrée de Torroella de Montgrí par la C-31, venant de Pals et après avoir traversé le Ter, il y a un parking public à côté du Dispensaire Médical (CAP) de la localité.
· Kilométrage: 20 km 475 m.
· Durée réelle de marche : 1 h 40 min.
· Durée approximative totale : 2 h 45 min.
· Niveau de difficulté : facile.
· Balisage : Le circuit suit tout le Réseau de Cyclotourisme ; il est donc signalé sur tout le parcours.

Route

Distance partielle: 0 Distance totale: 0

Torroella de Montgrí. Partez du parking qui se trouve en face du Dispensaire Médical (CAP) de Torroella de Montgrí. Prenez la rue du Dr Molinas qui passe entre le CAP et un immeuble.

Distance partielle: 200 Distance totale: 200

Vous rejoignez la rue de Vicenç Bou. Le circuit continue à gauche. Attention ! La voie de gauche est à unique. Traversez l’allée boisée du milieu et empruntez la voie qui monte. Peu après, laissez la place d’Espanya sur la droite, passez la place de Quintana i Combis et, en suivant les indications « toutes directions », rejoignez la rue de Figueres, puis la rue de la Tramuntana.

Torroella de Montgrí

Torroella de Montgrí se trouve sur la rive gauche du Ter, au pied du massif du Montgrí. Le bourg s’est développé autour de deux quartiers d’origine différente : le centre haut Moyen Âge, constitué de rues étroites distribuées irrégulièrement autour de l’église paroissiale de Sant Genís et de l’ancien palais royal, et le nouveau quartier, dont la construction a été entreprise aux XIIIe – XIVe siècles suivant une répartition régulière de l’espace en formant des quadrillages. Le centre est la Plaça Major. Le bourg conserve une partie des murailles médiévales avec quelques-unes des tours. Dans les rues, vous pourrez y voir d’anciens manoirs et des palais du XVIe siècle.

Torroella de Montgrí

Torroella de Montgrí

Distance partielle: 700 Distance totale: 900

Attention! Traversez la route C-31 en empruntant un des passages piétons qui se trouve à proximité et continuez tout droit dans la rue du Roser.

Distance partielle: 200 Distance totale: 1.100

Carrefour: Prenez le chemin de terres sur votre gauche dit “Carrer de Josep Carner”. Là, vous tomberez sur la chapelle du Roser

Distance partielle: 750 Distance totale: 1.850

Carrefour. À ce grand carrefour se trouve l’entrée de l’une des coopératives de fruits de la région. Continuez tout droit dans une zone en cours d’aménagement.

Distance partielle: 800 Distance totale: 2.650

Ullà. Entrez dans le centre de ce village en passant tout près du terrain de football. Continuez dans la rue principale.

Ullà

Ullà

Distance partielle: 250 Distance totale: 2.900

Quittez Ullà en empruntant la piste rurale goudronnée qui descend rapidement. Mains avant de partir, prenez le temps de visiter le patrimoine urbanistiques conservé dans les rues étroites et en pente d’Ullà.

Distance partielle: 430 Distance totale: 3.330

Carrefour. Une fois dans la plaine, tournez à droite en direction de Bellcaire d’Empordà.

Distance partielle: 1.300 Distance totale: 4.630

Carrefour. Continuez tout droit. À droite, vous trouverez le chemin d’accès à l’ermitage de Santa Caterina, de style gotiques tardif, modifié au XVIIIe siècle.

Distance partielle: 1.000 Distance totale: 5.630

Bellcaire d’Empordà. Attention! Traversez la route GI-632 et entrez dans le village par la rue du Molí.

Distance partielle: 100 Distance totale: 5.730

Au premier croisement, prenez à gauche la rue des Segalars, juste avant de traverser la rigole du Molí. Mais, avant, vous pouvez remonter la rue du Molí pour aller visiter l’église romane de Sant Joan et le château médiéval de Bellcaire, qui appartenait aux comtes d’Empúries.

Bellcaire d’Empordà

Le village de Bellcaire est situé près du massif du Montgrí, en haut d’une colline qui surplombe la plaine. Dans la partie haute, le château-palais (1303) fut la résidence habituelle des comtes d’Empúries aux XIIIe siècles. Il s’agit d’un édifice à plan carré avec une petite cour centrale et la chapelle de Santa maria. De nos jours, s’y trouvent l’église et la Mairie du village. Autour, protégés par l’ancienne enceinte, vous pourrez admirer les beaux manoirs aux façades Renaissance. Devant, au nord du château-palais, vous trouverez la petite église de Sant Joan. De style préroman puis modifiée pendant l’époque romane, elle fut, jadis, l’église paroissiale mais a cessé de l’être il y a déjà quelques siècles.

Bellcaire d'Empordà

Bellcaire d’Empordà

Distance partielle: 250 Distance totale: 5.980

Carrefour. Sur une énorme esplanade, prenez le chemin qui part à main droite et qui longe la rigole du Molí. Le parcours de la rigole du Molí que vous suivrez est supposé coïncider avec l’ancien bras nord du Ter, que le comte d’Empúries, comme nous le disions plus haut, a détourné pour des raisons stratégiques et militaires et qui a inondé les terres du roi et celles de l’évêque de Girone.

Distance partielle : 1.800 Distance totale: 7.780

Carrefour du mas Duran. Tournez à droite et traversez la rigole du Molí sur un petit pont et, peu après, tournez à gauche en suivant le chemin qui longe la rigole.

Distance partielle: 2.650 Distance totale: 10.430

Verges. Attention! Traversez la route C-31 et continuez dans la rue de Bellcaire en face de vous.

Verges

Verges

Distance partielle: 220 Distance totale: 10.650

Attention! Traversez la route C-252 et continuez tout droit dans la rue de la Davallada. Au premier croisement, tournez à droite et suivez la rue d’Empordà. Au bout, tournez à gauche, remontez la rue du Progrès et rejoignez la rue des Bous qui vous mènera à la Plaça Major. Ceci étant, la rue des Bous continue au-delà de la Plaça major et traverse la rigole du Molí qui vient de Colomers et de Jafre. Quittez Verges en empruntant la rue de la Font.

Distance partielle: 500 Distance totale: 11.150

Aire de repos de la Font. Tournez à gauche.

Distance partielle: 100 Distance totale: 11.250

Attention! Traversez la route C-252 et continuez sur le chemin de terre en face de vous.

Distance partielle: 175 Distance totale: 11.425

Carrefour. Descendez la butte pour suivre le chemin qui se trouve en contrebas.

Distance partielle: 1.300 Distance totale: 12.725

Mas Badia. Suivez le chemin rural goudronné. De nouvelles techniques agricoles sont développées, dans ce mas, pour les appliquer ensuite à culture des arbres fruitiers.

Distance partielle: 350 Distance totale: 13.075

Carrefour. Tournez à droite en direction de Canet de la Tallada.

Distance partielle: 300 Distance totale: 13.375

Canet de la Tallada. Prenez à gauche la rue du raval de Baix, où vous trouverez la petite église de Canet dédiée à Sant Mateu, qui, historiquement, appartenait déjà au château de la Tallada, propriété du comte d’Empúries.

Canet de la Tallada

Canet de la Tallada

Distance partielle: 400 Distance totale: 13.775

Carrefour. Quittez Canet de la Tallada, laissez la route goudronnée et prenez à droite un chemin de terre.

Distance partielle: 200 Distance totale: 13.975

Carrefour. Continuez tout droit. Sur le parcours, on voit nettement que le château du Montgrí, situés sur la montagne de santa Caterina, domine la vallée. C’est le roi Jaume II qui a fait construire le château, inachevé, comme point avancé de ses domaines face comté d’Empúries.

Distance partielle: 400 Distance totale: 14.375

Carrefour. Tournez à droite.

Distance partielle: 1.150 Distance totale: 15.525

Carrefour. Tournez à gauche. À droite, vous avez le Mas d’en Mac.

Distance partielle: 150 Distance totale: 15.675

Carrefour. Continuez tout droit et vous pénétrerez dans une zone agricole où domine la culture des pommiers.

Distance partielle: 1.700 Distance totale: 17.375

Carrefour. Tournez à droite, en suivant les indications du balisage.

Distance partielle: 1.200 Distance totale: 18.575

La Resclosa (écluse ou barrage). Vous passez à côté de cette infrastructure hydraulique qui date de 1670 et qui détournait une partie de l’eau du Ter pour alimenter les moulins se trouvant sur la rive gauche du fleuve. Suivez le chemin qui longe le Ter.

Distance partielle: 1.000 Distance totale: 19.575

Carrefour. Vous abandonnez la butte du Ter tournez à gauche pour entrer à Torroella de Montgrí qui est flanquée d’immenses platanes.

Distance partielle: 400 Distance totale: 19.975

Torroella de Montgrí. Au carrefour, tournez à droite en passant par un parking et prenez la rue du Safareig (le lavoir). Dans cette zone, il y a les anciens lavoirs publics qui servaient autrefois à laver le linge.

Distance partielle: 200 Distance totale: 20.175

Carrefour. Prenez à droite la rue de Vicenç Bou.

Distance partielle: 300 Distance totale: 20.475

Carrefour. Prenez à droite la rue du Dr Molinas pour revenir au point de départ de l’itinéraire.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s